Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yerel seçimlerin öne alınması ile ilgili TBMM'de yapılan oylamaya ilişkin, ''Şu an itibarıyla ben referandum ihtimali görmüyorum'' dedi.

Bozdağ, AA muhabirine mahalli idareler seçimlerinin öne alınması ile ilgili TBMM'de yapılan oylamayı değerlendirdi.

Teklifin 360 oy aldığını hatırlatan Bozdağ, bunun, teklifin kabul gördüğü anlamı taşıdığını ifade ederek, ''Cumhurbaşkanımız bu değişiklik teklifini bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir veya referandum yolunu açabilir. Her iki halde Cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir konudur. Şu an itibarıyla referandum ihtimali görmüyorum'' dedi.

Seçimlerin kış aylarında yapılmasının sıkıntılı olduğu konusunda herkesin hem fikir olduğunu dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:

''MHP de bu konuda aynı kanaati paylaşıyor. Esasında CHP de seçimlerin kışın yapılmasının güçlüğünü kabul ediyor, ama siyasi bir nedenle tavır koydu. Bir andan seçime 'evet' derken 'seçimden kaçmıyoruz' derken öte yandan 'evet' oyu kullanmadılar. Tabii burada CHP'nin milletin iradesinden çekindiğini, korktuğunu gösteren de bir tutum doğrusu. Çünkü seçimin öne gelmesi sonuç itibarıyla belediye başkanlarının, meclis üyelerinin milletin önüne çıkması, hesap vermesi ve vatandaşın da hesap sorması imkanını doğuracaktır. Siyasilerin hesap vermekten ve vatandaşın karşısına çıkmaktan kaçınmaması lazım. Seçim bunun içindir. Ancak bir kez daha gördük ki CHP milletin huzuruna çıkmak konusunda endişelidir ve çekingendir.''

Bozdağ, anayasa değişikliği ile ilgili oylamada 360 oy çıkmasının bazı milletvekillerinin olumlu oy kullanmadıklarını gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Çünkü 368 vekilin katıldığı bir yerde her iki partinin genel başkanlarının gruplarının 'evet' dediği bir yerde bunun normal şartlarda 368 civarında 'evet'in çıkması herkesin olmasını beklediği bir sonuçtu. Ancak böyle bir sonuç çıkmadı. Bu bazı milletvekillerinin kabul oyu vermediğini gösteriyor. Kimde kabul oyu vermeyen milletvekilleri var- Bu MHP'nin içinde bazı milletvekilleri vermemiş olabileceği gibi, AK Parti içinde bazı milletvekilleri de vermemiş olabilir. Gerçek olan ortada bir firenin olduğudur. Oy gizli olduğu için de kimin vermediğini de tespit etme imkanı söz konusu değildir. Onun dışında 'bizden fire yok, fire falandan' şeklinde açıklamalar işin doğrusu sadece günü kurtarmaya dönük açıklamalar. Gösteriyor ki her iki partide de fireler var. Bunu görmek lazım. Bu da fevkalade yanlış olmuştur.''

Seçimlerin erken tarihe alınması isteğinin siyasi bir amacının olmadığını ve tamamen kış şartlarıyla ilgili olduğunu söyleyen Bozdağ, ''CHP'nin bile mahcup bir edayla karşı çıktığı bir noktada işin doğrusu 'hayır' oyu kullanılmasını anlamak oldukça zor'' dedi.

Bozdağ, anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından TBMM'ye iade edilmesi ile ilgili de ''Sayın Cumhurbaşkanımız, takdir hakkını geri gönderme yönünde kullanırsa elbette ki partimizin yetkili organlarında değerlendirilecek. Sonuca göre nasıl bir adım atılacağı kararlaştırılacaktır'' dedi.

Yayıncı: Ziver Büyüktaş
Kaynak: AA