Arıları Kuşlardan Koruyan Sistem

Anamur ilçesinde arıcılık yapan Mustafa Gülmez, piknik tüpüyle kurduğu düzenekle kuşların arılara yaklaşmasını engellemeye çalışıyor.

Akine köyünde arıcılık yapan Gülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle sonbahardaki kuş göçleri döneminde kovanların arı yiyen kuşların saldırısına uğradığını ve çaresiz kaldığını söyledi.

Kovanlardaki arıları yiyen kuşlardan kurtulmak için ses çıkartan bir sistemin kurma kararı aldığını anlatan Gülmez, şunları kaydetti:

''Piknik tüpüyle çalışan piknik tüplü mekanik düzenek 5 dakikada bir silah patlaması gibi gibi gür bir ses çıkararak kuşların arı kovanlarına yaklaşmasını engelliyor. Zor gibi görünse de çok basit bir sistem. Tüpten, mekanizmaya normal piknik tüpü borusuyla gaz veriliyor. Alt kısımda bulunan küçük bir depo var. Burası gazla dolduğunda sistem harekete geçiyor ve ateşliyor. Çıkan ateşle birlikte gazın dolu olduğu bölüm aniden alev alıyor ve çelik boru içerisinde patlıyor. Normal bir silah sesinden daha da güçlü bir ses çıkıyor. Ses dolayısıyla kuşlarda arı kovanlarına yaklaşmamış oluyor.''

250 liraya mal olan cihazı sadece gündüzleri çalıştırdığını ifade eden Gülmez, ''15 liraya aldığım piknik tüpü ile bir ay arıları kuşlardan koruyorum. Cihaz meyve sebze üretimi yapılan alanlarda yabani hayvan saldırısını önlemek için de kullanılabiliyor'' diye konuştu.

Muhabir: Tahsin Ünlü/Mustafa Çiftçi

Yayıncı: Ali Güreli
Kaynak: AA