''Afet Risklerinin Azaltılması'' Projesi

Erciş'te, Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı'nca, ''Afet Risklerinin Azaltılması'' projesi kapsamında, ''Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması'' konusunda seminer verildi.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen programda, seminere katılan Erciş Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Erdoğan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nihat Kıyan, Erciş Kızılay Şube Başkanı Aydın Bayraktar'a ve öğretmenlere sertifikaları verildi.

Buradaki programın ardından sertifikalarını alanlar, eğitimlerinin ilk pratiğini uygulaması için Erciş Sağlık Meslek Lisesi'ne gitti.

MAG Vakfı Proje Koordinatörü Şeyda Sever, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası, vakıf olarak özellikle okullarda inceleme yaptıklarını söyledi.

Okullarda yaptıkları incelemeler sonucunda, yapısal zararların yanı sıra yapısal olmayan zararlarla da karşılaştıklarını ifade eden Sever, şöyle konuştu:

''Gözlemler sonucunda, sınıf ve laboratuvarlarda sabitlenmemiş eşyalar nedeniyle önemli hasarlar oluşmuştu. Depremin hafta sonu meydana gelmesinden dolayı okullarda can kaybı ve yaralanmalar yaşanmadı. Bu kapsamda deprem konusunda seminer verdik. Eğitim alanlara bugün belgelerini veriyoruz. Bu eğitimlerin ardından 10 ay içinde Erciş'teki 20 okul binası, yapısal olmayan deprem riskleri ve eksiklikleri açısından değerlendirilecek ve sabitleme uygulamaları yapılacak. Bu çalışmayı eğitim alan kişiler yapacak. Ayrıca eğitim alanlar 10 ay içinde de en az bin 500 kişiye eğitim vererek, sertifika almalarını sağlayacak.''

Temel Afet Bilinci Uzman Eğitmeni Alper Şengül ise afet sonrası Erciş'te yapılan proje kapsamında çalışmalarını yürüttüklerini belirtti.

Bu projenin yapısal riskleri ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu dile getiren Şengül, ''Erciş'te depremden birçok kişi eşyalardan dolayı hayatını kaybederken, bazıları da yaralandı. Bu bağlamda yapısal olmayan tehlikeleri azaltmayı hedefliyoruz. Okulların afete daha hazır hale gelmesi için çalışıyoruz. Sertifikalarını alan gönüllü öğretmen ve kamu personelleri, aldıkları eğitimin ilk pratiğini, Erciş Sağlık Meslek Lisesi'nde yapacak. Bunlar okul içinde bulunan ve risk taşıyan laboratuvar, dolaplar, tablolar, deprem esnasında devrilecek ve kaçışı zorlaştıran bütün malzemeleri sabitleyecek'' dedi.

Gönüllü olarak seminere katılan ve sabitleme çalışması yapan öğretmenlerden Yusuf Güngörmez de seminerde aldığı eğitimi en az 200 öğrenci ve veliye anlatacağını bildirerek, belirlenen 5 okulda öğrencileri bilgilendirip farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Muhabir: Ali Dağer / Şener Toktaş

Yayıncı: Levent Harman
Kaynak: AA