Sarıgül, Harvard Üniversitesi’nde Konferans Verdi

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Harvard Üniversitesi’nde “Kültürlerarası Diyalog, Ortadoğu Barışı ve Yerel Yönetimler” konulu bir konferans verdi.

Konferansta, küreselleşmenin yarattığı sorunların “Küresel Demokrasi” ile aşılacağını vurgulayan Sarıgül, “Dünyanın her yerinde silahların yerini barış ve demokrasi almalı, hiçbir ülke diğerinin içişlerine müdahale etmemeli” dedi.

ABD’nin en prestijli eğitim kurumu olan Harvard Üniversitesi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü konferans vermesi için davet etti. Üniversitenin Boston kampüsündeki Kresge Building binasında öğrencilerle bir araya gelen Sarıgül, “Kültürlerarası Diyalog, Ortadoğu Barışı ve Yerel Yönetimler” konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, küreselleşmenin tüm dünyada yarattığı sorunlara değinen Sarıgül, “Küresel demokrasi sağlanamazsa, küresel ekonominin yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldıramayız” dedi.

Çağımızın en büyük tehlikelerinden birisinin küresel eşitsizlik olduğunu vurgulayan Sarıgül, “Küresel ekonomi maalesef bazı ülkeleri güçlendirirken, bazılarını da yoksulluk ve geri kalmışlığa mahkum ediyor. Küreselleşme ile birlikte, yoksul ülkelerle zengin ülkeler arasındaki uçurum giderek derinleşiyor. Günümüzde en gelişmiş yedi ülke, dünya nüfusunun yüzde 11’ini oluşturmasına rağmen, gayri safi milli hasılanın üçte ikisini yaratıyor. Ekonomik, sosyal ve siyasi sistemlerimizi ne kadar katılımcı, eşitlikçi ve çoğulcu yaparsak, küreselleşmenin nimetlerinden ve dünyamızın zenginliklerinden de o kadar çok yararlanırız. Bunu başarırsak, dünya barışına da hizmet ederiz” dedi.

Harvard Üniversitesi öğrencilerinin ilgiyle dinlediği konferansta Mustafa Sarıgül, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere de değindi. Her ülkenin toprak bütünlüğüne ve içişlerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Sarıgül, şunları söyledi; “Maalesef Ortadoğu coğrafyasında durum pek iç açıcı değil. Yaşanan sürecin Ortadoğu dengelerini, barış ve istikrar dinamiklerini nasıl etkileyeceğini kestiremiyoruz. Bölgeyi zor günler bekliyor. Bu itibarla Türkiye’ye Ortadoğu bölgesinde önemli görevler düşüyor. Dünyamızın bugün her zamankinden daha fazla barışa ihtiyacı var. Bu nedenle, hiçbir ülke diğerinin içişlerine müdahale etmemeli. Sınırlarımıza bir saldırı olmadığı sürece, her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı göstermek durumundayız. Çünkü Türkiye’de ve dünyada ötekimiz yok; hiçbir ülkeye karşı olamayız. Ancak ülkelerin ileri sürdükleri düşüncelere karşı çıkabiliriz., onları tartışabiliriz. Sorunların silahla değil, barışla çözüleceği bir küresel demokrasiyi ön plana çıkarmalıyız. Ancak o zaman küresel ekonominin nimetlerinden herkes yararlanır.” Mustafa Sarıgül konferansta daha sonra yerel yönetim çalışmaları konusundaki deneyimlerini ve Şişli’deki yerel yönetim modelini anlatarak öğrencilerin sorularını cevaplandırdı .
Kaynak: İHA