YÖK Yasa Tasarısı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, yasalaşan YÖK kanununun kamuoyunu her zaman meşgul ettiğini belirterek, yaklaşık bir buçuk yıldır YÖK bünyesinde yapılan yeni yasa çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkarılan metnin, Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından da tartışıldığını söyledi.

YÖK Yasa Tasarısı
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan ve hazırlıkları devam eden yeni YÖK yasa tasarısı ile ilgili, ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, yaklaşık 3 hafta önce Üniversitelerarası Kurulun yeni YÖK yasa taslağı maddesiyle toplandığını ve toplantıya YÖK başkanı ve kurul üyelerinin de katıldığını ifade ederek, “YÖK Başkanımız bu taslakla ilgili bizlere ana maddeler hakkında açıklamalar yaptı ve bizler de üyeler olarak bu açıklamaları kendi aramızda tartıştık” dedi.

YÖK kanununun kamuoyunu her zaman meşgul ettiğinin altını çizen Rektör Kibar, yaklaşık bir buçuk yıldır YÖK bünyesinde yapılan yeni yasa çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkarılan metnin, ÇÜ öğretim üyeleri tarafından da tartışıldığını kaydetti.

Kibar, dünyada ve Türkiye’de yüksek öğrenim alanının gittikçe geliştiğini ve bu alana talebin arttığını söyleyerek, “Şu anda Ülkemizde 103’ü devlet ve 65’i vakıf olmak üzere 168 üniversite var. Dünyada rekabet edebilen bir Türkiye için yüksek öğretim alanının hacim ve niteliğinin gelişmesi gerekliliği ortada. Bu yasa taslağı ile de 21. yy vizyonuna uygun nitelikli bir yüksek öğretim alanı inşa edilmesine katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar ise yeni YÖK yasası ile ilgili çalışmalarda üzerinde durulan en önemli noktanın paylaşımcılık olduğunu dile getirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve ekip olarak kendilerinin göreve başladıktan sonra YÖK’teki mevcut durumu iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarının anlatan Buzpınar, yeni YÖK yasası ile ilgili çalışmalarda üniversiteler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile ortak bir yasa hazırlamaya çalıştıklarını vurguladı. Buzpınar, “Bu yasa çalışmaları bağlamında üzerinde dikkatle durduğumuz en belirgin husus, paylaşımcı olmaktı. Sadece YÖK üyelerinden oluşan bir kurulun alacağı kararlar yerine paydaşlarımızın isteklerini göz önünde bulundurmayı amaçladık” dedi.

Kaynak: İHA