Orhun Yazıtları Kaya Tuzunda Hayat Buldu

Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Türklerin bilinen ilk alfabesi Orhun Yazıtları, Çankırı’da kaya tuzuyla yeniden hayat buldu.

Bilimsel danışmanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz, organizasyon danışmanlığını Azeri heykeltıraş Sait Rüstem'in yaptığı 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu kapsamında Çankırı Garı'nın yan tarafına kurulan atölyede 10 ülkeden 13 heykeltıraş, Orhun Yazıtları'ndaki heykelleri tuz madeninden çıkarılan kütle halindeki kaya tuzlarına işledi. Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Tuzu mutfaktan çıkarıp tarihe taşıdık. Orhun Yazıtları’nı Çankırı’mızın yerel değeri olan kaya tuzu ile birleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu anlamda bizim için çok önemli” dedi.

Türk insanının insanlık tarihine bıraktığı ilk eser olması dolayısıyla bu çalışmanın önemli olduğuna değinen Dinç, “Türk isminin geçtiği, Türk askeri dehasının yer aldığı, Türk tarihinin insanlık medeniyetine bıraktığı ilk eser olan Orhun Anıtları’nı kaya tuzundan yapmanın gururunu yaşıyoruz. Biz bu çalışmayı, Türkiye Cumhuriyetleri’nden getirdiğimiz heykeltıraşların çalışmaları ile daha da anlamlı hale getirdik” diye konuştu

Çankırı’nın bu çalışmayla birlikte dünya çapında bilinir hale geleceğini belirten Dinç, “Bu çalışma Çankırı’nın ismini Türk dünyasında duyuracaktır. Bu çalışmanın ne anlama gediğini bilen arkadaşlarımız Çankırı’ya gelip bu çalışmayı göreceklerdir” dedi

Çalışmanın tamamlanmasının ardından her yıl kaya tuzundan yeni eserler yapmayı düşündüklerini ifade eden Dinç, bunlar arasında dünyanın 7 harikasının da bulunabileceğini kaydetti.

Anıtların yapılmasının ardından nerede sergileneceği konusunun görüşüldüğünü belirten Dinç, şuanda birkaç yerin akıllarında olduğunu, en uygun yeri seçmeye çalışacaklarını söyledi.

Başkan Dinç’in açıklamalarının ardından heykeltıraşlar eserlerini tanıttı .
Kaynak: İHA