Gül: Kazakistan'la 10 Milyar Dolar Ticaret Hacmi İçin El Birliği İle Çalışacağız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Kazakistan arasında 4 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğunu, 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşmak için elbirliğiyle çalışılacağını söyledi.

Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül ve Nazarbayev, yemeğe katılan konukları Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı. Nazarbayev, Gül'e, Kazakistan'ın en yüksek devlet nişanı olan ''Altın Kartal'' nişanını takdim etti. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yıl dönümünde gerçekleşen tarihi ziyaretin iki ülkenin işbirliğine yeni boyutlar kazandıracağını söyledi.

'Atayurdumuz Kazakistan'ın her zaman yanında olmaya çalıştık'' diyen Gül, Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Kazakistan'ın, her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesinden kıvanç duyduğunu kaydeden Gül, şunları söyledi.

"Ulu bir çınar olan büyük Türk milletinin iki büyük dalını oluşturan Türkiye ve Kazakistan, bundan sonra da birbiriyle her alanda yakın dayanışma içinde olmaya devam edeceklerdir. Benim tabirimle siz, 'Türk dünyasının aksakalı'sınız. Dirayetli liderliğinizde kapsamlı bir kalkınma hamlesine imza atan Kazakistan, sahip olduğu zenginlikleri büyüme ve sosyal refah projelerinde başarıyla seferber etmektedir. Kurucu Cumhurbaşkanı olarak Kazakistan'ın önemli komşularıyla sınır sorunlarını çözmek suretiyle, gelecek nesillere en büyük hediyeyi verdiniz. Hızla kalkınan Kazakistan artık bölgesinde lider bir ülkedir. 2009 yılında düzenlenen Nahçıvan Zirvesi'nde kuruluşunda beraberce öncü rol oynadığımız ve yarın bayrağını birlikte göndere çekeceğimiz Türk Konseyi, Türk milleti olarak birlik ve beraberliğimizin en müşahhas nişanesidir."

"İLİŞKİLERİMİZİN DAHA DA DERİNLEŞECEĞİNE İNANCIM TAM"

İki ülke arasında 20 yılda kurulan ilişkilerin her bakımdan örnek teşkil ettiğini vurgulayan Gül, 2009 yılında imzalanan anlaşmayla ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bugün yapılan ilk toplantısında bu ortaklığın daha da ilerletilmesini sağlayacak kurumsal altyapının oluşturulduğunu belirtti.

Gül, ''Siyasi, ekonomik, savunma ve kültürel alanlardaki ilişkilerimizin giderek daha da derinleşeceğine inancım tamdır'' diye konuştu.

Türkiye ile Kazakistan arasında 4 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna işaret eden Gül, 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşmak için elbirliğiyle çalışılacağını ifade etti.

Bu kapsamda Kazakistan'ın ekonomisini çeşitlendirme stratejisinin kararlılıkla desteklendiğini dile getiren Gül, ''İhtiyaç duyulabilecek ileri teknoloji ve yenilikçi projeler konusunda işbirliğine hazırız. Bugün imzalanan Yeni Sinerji Eylem Planı, ekonomik ve ticari ilişkilerimizdeki ivmeyi güçlü şekilde geleceğe taşıyacaktır'' şeklinde konuştu.

Kazakistan'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının her geçen gün yeni başarılara imza attığını anlatan Gül, ''Kazakistan'a iş dünyamızın ilgisi hala çok canlıdır. Biz de girişimcilerimizi her zaman teşvik ediyoruz. Buna paralel olarak Kazak sermayesinin de Türkiye'ye yönelmeye başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. İlişkilerimizin daha da yoğunlaştırılması için hava, kara ve demiryollarından etkin, kesintisiz ve entegre olarak istifade edilmesi elzemdir. 'Modern İpek Yolu' olarak adlandırdığımız ve zat-ı devletlerinin de desteklediği Orta Hat Demiryolu Projesi'ne bu bakımdan büyük önem veriyoruz. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı'nın tamamlanmasıyla, Aktau Limanı üzerinden kardeş ülkelerimiz birbirine demir ağlarla bağlanmış olacaktır'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Gül'e, ülkesinin en yüksek devlet nişanı olan ''Altın Kartal'' nişanını takdim etti. Yemeğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafet Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı.