Ak Parti'li Çavuşoğlu Açıkladı

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoruya ilişkin, ''Sayın Bakanı size yedirmeyiz, hiçbir bakanımızı yedirmeyiz. Böyle boş önergelerle gelmeyin'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde, AK Parti Grubu adına konuşan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, gensorunun Türkiye'nin dış politika, Parlamento'nun ciddiyetiyle bağdaşmadığını belirterek, içinde bulunulan ortamda Türkiye'nin çok güçlü, dinamik, etken bir dış politika izlemesi gerektiğini, bunun şartları arasında siyasi istikrar, güçlü ekonomi, güçlü demokrasi, güçlü bir muhalefet, güçlü bir lidere sahip olmanın yer aldığını anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Türkiye'de güçlü bir liderlik olduğunu ifade eden Çavuşyoğlu, ülkeler hassas dönemlerden geçerken iktidar ile muhalefetin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Terörle mücadele ve Suriye gibi konularda birlik beraberlik içinde olunması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, MHP'ye bu konuda teşekkür etti. Çavuşoğlu, CHP'nin dışarıda sürekli Türkiye'yi şikayet, karalama ve itibarını zedelemek için çalıştığını ifade ederek, ''Sosyalist Enternasyonal Bildirgesi'ni engelleyebildiler mi- Benim inanmak istediğim; Heyet ya bu deklarasyonu okumadı, ya atladı, ya uyudu. Çünkü CHP'lilerin çalışmadığını, tembel olduğunu; gece gündüz uyuduğunu milletimiz bilir'' dedi.

CHP'nin, Avrupa Konseyi'ndeki tutumunun her platformda Türkiye'yi şikayet etmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

''Avrupa Konseyi'nde, 4 yıl önce AK Parti'ye karşı kapatma davasından endişe duyulduğunu belirten bir deklarasyon yayınlandı. O zaman bize karşı hakaret kampanyası yapıldı. 4 yıl sonra başka bir deklerasyon, tutuklu milletvekilleriyle ilgilidir. Bu deklarasyonu CHP'liler hazırladı. Bu deklarasyona CHP'liler imza attı. Madem 4 yıl önce bize saldırdınız, bugün aynısını niye siz yaptınız- Biz Avrupa'da bugüne kadar ikili standart ve iki yüzlü siyasetten şikayet ettik. Ama CHP'nin bu iki yüzlü ve çifte standart içinde olduğunun en büyük göstergesidir. 10 yıldır Avrupa'da Ermenistan, Rum kesimi Yunanistan ile mücadele ederdik. Bugün o ülkelerden bir eleştiri görmüyoruz, yazıklar olsun. Hakkını yemeyelim arkadaşların, bir konuda Ermeni ve Fransızlar'la işbirliği yaptılar, ilk kez 2010 yılında Avrupa Konseyi'nde bir Müslüman Başkan seçiliyordu, engellemeye çalıştılar. Böyle muhalefet olur mu- 30 binden fazla insanı katleden Suriye'yi destekleyen muhalefet olur mu- Sayın bakanı size yedirmeyiz, hiçbir bakanımızı yedirmeyiz. Böyle boş önergelerle gelmeyin. CHP'nin tembelliği burada da görülüyor; geçen gensorudan kes yapıştırma yapmışlar.''

-Tartışma-

Sataşma üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''AKP'nin Dışişleri bakan adayları görücüye çıktı. 2 gün önce Volkan Bozkır'ı gördük. Biz kendisini Türkiye'yi başarıyla temsil ettiğini düşünüyorduk. Olağanüstü partizan olduğunu ve gerçeği saptırdığını gördük. Tek kelimesine katılıyorum; dış politka ciddiyet ister'' dedi.

Hamzaçebi'nin, Başkanvekili Sadık Yakut'a ''Sayın Başbakan'' dediğini fark ederek, ''İnşallah bir gün Başbakan da olursunuz. Başbakanlığı da iyi yapacağınızdan eminim'' demesi gülüşmelere yol açtı.

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de sataşma gerekçesiyle söz alarak, ''O dönemde kapatılma davasının farklı dillere çevrilmiş nüshaları parlamenterlere dağıtıldı. Onların bir kısmının çocukları İstanbul'da bazı şirketlerde işe alındı, maçlara götürüldü. O dönem orada nelerin yapıldığını biliyoruz. CHP'deki arkadaşların bu tür maharetleri olduğunu görmedim'' diye konuştu.

Gensoruya destek vermeyişlerinin yanlış anlaşılmamasını isteyen Türkeş, ''Biz burada TSK ve arkasındaki siyasi yapıyı ve Türk devletlerinin kurumlarının elini güçlendirmek adına destek vermiyoruz. Yoksa yaptığınız siyasetin hiçbir tarafını benimsemiyoruz, hoşumuza da gitmiyor'' dedi.

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, Çavuşoğlu'nun başkan olması için imza topladığını ve kendisine teşekkür ettiğini ifade ederek, ''3 dönem sizi sıkmaya başladı.

Keşke tüzüğü böyle yapmasaydınız. Milletvekilliği dışında pozisyon elde etmek için atraksiyonlar başlıyor. Hiçbir CHP'li Türkiye'nin ulusal çıkarları dışında hiçbir eylem ve davranışta bulunmamıştır. Dün de bugün de...Tutuklu milletvekilleriyle ilgili imzaları Gülsüm Hanım ve ben topladık. Çavuşoğlu'nun Türkiye düşmanı dediği kişiler, Antalya'ya davet edip ağırladığı kişilerdir. Çavuşoğlu, AKPM'de lobiciliği çok iyi öğrenmiş, siyasetten başka pozisyon elde edemezseniz, belli ülkelerin lobiciliğini yapabilirsiniz'' dedi.

Çavuşoğlu yeniden söz isteyerek kendisine yönelik eleştirilere yanıt verirken, ''Antalya'da komisyonları ağırladık, siyasi parti toplantılarını ve Genel Kurulu yaptık, birçok milletvekili geldi, ayrım yapmaksızın tüm grupları ağırladık. Ankara'da, İstanbul'da da ağırladık. Bunun neresi suç- İstanbul'da çocuklarına iş verildiği, hepsi yalan. Buraya gelip yalan söylemek kolay, belgeyle konuşun'' diye konuştu.

-''Apaydın karanlık bir yerdir''-

CHP grubu adına konuşan Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Hatay'da Apaydın kampına izinleri olmasına rağmen giremediklerini belirterek, kampa daha sonra giden Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun ''temiz'' olduğuna ilişkin rapor açıkladığını anlattı.

''Özgür Suriye Ordusu Komutanı Riyad El Esad gitmiş sanıyordum ama hala oradaymış'' diyen Güneş, Özgür Suriye Ordusu'nun web sitesinde merkez olarak Hatay'ın yazıldığını belirterek, Apaydın kampını dünya alem bilirken Türkiye'nin bilmediğini savundu.

Güneş, ''Sayın Bakan Apaydın'ı bilmiyor olabilir, o zaman görevini yapsın. Biliyor ve size açıklamıyorsa başka yanlışla karşı karşıyayız. Köprüden son çıkış için bir çıkış fırsatı vardır, onu değerlendirmek gerekir. Apaydın karanlık bir yerdir, ne yazık ki bizim dış politikamızın yüz karası olmuştur'' dedi.

Hükümet'in Meclis'ten izin almadan yabancı askerleri getirip kampa soktuğunu iddia eden Güneş, şöyle konuştu:

''Ne düzmece İnsan Hakları Komisyonu raporu, ne düzmece yönetmelikler sizi bu anayasal suçtan kurtaramayacak. Suriye'de muhalifleri silahlandırdınız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Hükümet, başka ülkenin iç işine karışıyor, yabancı basında bir başka ülkeye silah sevk etmekle eleştiriliyor. En büyük Baas'çı bana sorarsanız Davutoğlu çıktı. Baba Esad'dan beri Baas'çı. Türk dış politikası laik temellere göre yapılır. Bir Dışişleri Bakanı başka ülke için mezhep saikiyle konuşmaz. Alevi ve Sünniler kardeştir, niye onları birbirine vurdurtalım. Apaydın kampı, Suriye politikasının çıban başıdır, yanlışın göstergesidir.''

-''AKP ateşle oynuyor''-

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, gensoru üzerinde konuşurken, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağında ne olduğuna ilişkin bilgi verilmesini istedi.

Suriye'nin iç savaş sarmalına sürüklendiğini belirten Gür, Türkiye'nin izlediği dış politikanın, bu sarmala hızlandırdığını ileri sürdü. Suriye'de insanlık ayıbının tek sorumlusunun Beşar Esed rejimi olamayacağını belirten Gür, Özgür Suriye Ordusu'nu kimsenin ''özgürlük neferleri'' olarak tanımlamayacağını, rejime karşı asıl mücadeleyi Suriye halkının verdiğini söyledi.

Gür, AK Parti'nin dış politikasının iç politikadaki gibi merkezci ve tekçi bir yapıya indirgediğini, kendilerinin bunu eleştirdiğini ifade ederek, ''AKP Hükümeti, Kürtsüz ve Alevisiz bir Suriye mi istiyor- 40 milyon Kürt halkının varlığın Ortadoğu'da inkar eden politika yanlıştır. Kürtlerin hesaba katılmadığı hiçbir politika ayakta kalamaz. Buna ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi de dahildir. Alevi-Şii gerçekliği de dikkate alınmalı. Suriye'nin çoğulculuğu dikkate alınmadan orada hiçbir politika başarıya ulayamaz. Aynı şey Türkiye için de geçerli'' diye konuştu.

Gür, mülteci kamplarında rejimi devirme planları yapıldığını ileri sürerek, ''AKP Hükümet tam anlamıyla ateşle oynuyor. Bu tür müdahaleler uluslararası hukuka aykırı tutumdur, kardeş kanının akıtılma vebalini üstümüze alamayız. Komşularla sıfır sorun, stratejik derinlik bitmiştir. AKP Hükümeti, Ortadoğu'ya daha geniş cepheden ve daha geniş bir vizyonla baksın'' dedi.



Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA