Ab Genişleme Komiseri Füle Kosova'da

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Kosova'nın Avrupa Birliği ile istikrar ve ortaklık anlaşmasını gelecek yıl imzalayabileceğini söyledi.

Füle, Kosova'yı ziyareti kapsamında başkent Priştine'de Başbakan Haşim Taçi'yle görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Kosova-nın, AB programlarına katılımda önemli ilerleme kaydettiğini ifade ederek, bu ülkenin önümüzdeki yılın ilk yarısında AB ile istikrar ve ortaklık anlaşması müzakerelerine başlayabileceğini dile getirdi.

Füle, "AB ve Kosova arasında istikrar ve ortaklık anlaşmasının imzalanması için fizibilite çalışması yapılmasını hususunda hiçbir yasal engel bulunmuyor. Söz konusu anlaşma gelecek yıl imzalanabilir" diye konuştu.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasının AB-ye değil, Kosova-nın bu yöndeki çalışmalarına ve atacağı adımlara, Kosova toplumunda sağlanacak güçlü uzlaşmaya bağlı olduğuna işaret eden Füle, anlaşmanın imzalanması için Sırbistan-la diyalogun koşul olmadığını da belirtti.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi ise, Kosova'nın geleceğinin Avrupa olduğu konusunda tam anlamda siyasi ve etnik bir uzlaşmanın var olduğuna işaret ederek, ülkesinin AB-nin önüne koyduğu bütün koşulları yerine getirmeye hazır olduğunu, kısa vadeli yükümlülüklerin birkaç ay içinde yerine getirilebileceğini belirtti.

Bu arada, AB ile istikrar ve ortaklık anlaşmasının imzalanabilmesi için Kosova-nın hukuk üstünlüğünü ve yargıyı güçlendirmek, kamu yönetimi, seçimler, azınlıkların haklarının korunması ve ticaret konularında reform gerçekleştirme gibi bu ülkenin yükümlülükleri bulunmaktadır. İstikrar ve ortaklık anlaşması, Kosova'nın AB üyeliği yolunda ilk adımı olacak.

Kaynak: AA