Türk-alman Dostluk Parkı Açıldı

Avrupa Sosyal Fonu tarafından finanse edilen Değişim Yolu ile Entegrasyon (İDA) Programı kapsamında Spielart Werkstatt eG Heidelberg ve Antalya'nın Döşemealtı ilçe Belediyesi işbirliğiyle yaptırılan Türk-Alman Dostluk Parkı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Türk-alman Dostluk Parkı Açıldı
Alman Sosyal ve Çalışma Bakanlığı’nın yürüttüğü Değişim Yoluyla Entegrasyon Projesi'nin sona ermesinin ardından Türk-Alman Dostluk Parkı’nın açılışı yapıldı. Mesleki eğitim ve mesleki yönlendirme amaçlı çalışmalar içeren proje kapsamında yapılan parkın açılışına Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, İlçe Jandarma Komutanı Murat Özalp, İlçe Emniyet Müdürü Ali Şentürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Tuncer, Proje Koordinatörü Özkan Erge ve park çalışmalarında yer alan öğrenciler katıldı.

Döşemealtı Belediye Başkanı Yardımcısı Ayhan Tuncer, parkın yapımına 2009 yılında başlandığını, yaklaşık 160 öğrencinin katılımıyla 40 kişilik personelin yönetiminde tamamlandığını belirtti.

Parka yaklaşık 280 bin euroluk bir bütçe ayrıldığını kaydeden Tuncer, parkın tasarımında narenciye türleri, çınar, zeytin, nar ve incir gibi bitki türlerine yer verildiğini belirtti.

Tuncer, “Proje alanı 1 dönüm olan parkta Romanya'dan özel olarak getirilen 20 metreküp Robinia (akasya) ağacı oturma grubu olarak yerleştirildi. Parkın yapısal imalatlarında kullanılmak üzere yaklaşık olarak 120 ton kum, 350 torba çimento, 12 metre küp beton inşaat işlerinde kullanıldı. Döşemealtı bölgesinden toplanan 80 ton doğal taşlar, park içerisinde yürüme yolları ve oyun alanına dönüştürüldü. Öte yandan Dostluk Parkı içinde yer alan tüm ergümanlar çocukların hareket kabiliyetlerini geliştirici yönde tasarlandı” dedi.

Döşemealtı ile kardeş olduklarını söyleyen Spielart Werkstatt eG Heidelberg Kurumu Müdürü Ulrike Gartung ise, her yıl belli aralıklarla ve farklı gruplar ile Döşemealtı’na geldiklerini, her seferinde büyük üzüntü ve hüzünle ayrıldıklarını belirtti.

Üç yıl sürdürdükleri proje ile Döşemealtı ile kardeş olduklarını ifade eden Gartung, “Unutulmaz anlar yaşadık. İlçede yaşayan vatandaşların inanılmaz büyük bir ilgisiyle karşılaştık. Tarifi mümkün olmayan bir proje ve hizmet çalışmasını noktaladık. Sizleri tanıdığımız ve bu projeyi Türkiye'de Döşemealtı'nda yaptığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz” diye konuştu

Proje sayesinde yabancı ülke proje üyeleri ve özellikle Alman öğrencilerin Döşemealtı'nı yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun ise, “Değişim Yoluyla Entegrasyon Projesi’nde gençlerimizin kendi ayakları üzerinde kalmasını sağlamak, mesleği yapabilme cesareti ve bunun yanında iş bulma alanlarının genişliğine ulaşmalarına katkı koymak istedik. Kalfa oldular, inanıyorum ki ustalıklarına da çok kısa sürede ulaşırlar” dedi

Konuşmaların ardından Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, Proje Koordinatörü Özkan Erge’ye ve Alman Sosyal ve Çalışma Bakanlığı Kurum Müdürü Ulrike Gartuna’ya plaket takdim etti. Ulrike Gartuna ise, Belediye Başkanı Tursun’a şehrin sembolü fotoğraflarla derlenmiş özel bir tablo hediye etti. Plaket takdiminin ardından parkın açılış kurdelesi kesildi. Belediye Başkan Yardımcısı Tuncer, Ulrike Gartuna ile birlikte Dostluk Parkı’na bir fiden dikti .
Kaynak: İHA