Sınır Ötesi Operasyon Tezkeresi Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi görüşülüyor.

Görüşmelerde gruplar adına konuşmalarda ilk olarak BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan söz aldı. Buldan, “Çocuklarımız ölsün istemiyoruz, hiç kimse ölsün istemiyoruz. Başbakanın kimle ağlayıp ağlamadığı hiç fark etmez. Çünkü Başbakan anlamasa bile yaşamını yitiren insan olduktan sonra geriye kalan acının tarifini yapmak imkansızdır. Başbakandan sadece halkına karşı sorumlu davranarak, hiçbir gerekçeye mahal vermeden adım atmasını ve bu kanlı sürece son verecek müzakereleri başlamasını istiyoruz” dedi.

“MİLLET İRADESİ VARDIR AMA SİYASİ İRADE OLUŞMAMIŞTIR”
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, şehit ailelerinin 13 Ekim’de ‘teröre karşı halk’ adı altında yapacağı mitingin Ankara Valiliği tarafından iptal edildiğini belirterek, “Bu demokratik hakkın engellenmesini MHP olarak kabul edemeyiz. Bir an önce teröre karşı milletin nasıl dimdik ayakta durduğuna ilişkin böyle demokratik bir tepkinin ortaya konacağı bu mitinge izin verilmeli” diye konuştu.

Vural, MHP olarak geçmişte olduğu gibi terörle mücadele konusunda hukukun üstünlüğüne inandıklarını ve meşru güçlerin kullanılması gerektiğini savunduklarını belirterek, sınır ötesi operasyon tezkerelerine 2007’den bu yana destek verdiklerini hatırlattı. Vural, “Bu tezkereyi biz TBMM olarak hükümete veriyoruz ama hükümete ‘terörle mücadele et’ diye veriyoruz, ‘müzakere et’ diye vermiyoruz. ‘Bertaraf et’ diye veriyoruz, ‘taraf haline getir’ diye vermiyoruz. O bakımdan tezkerenin anlamına binaen hareket edilmesini istiyoruz” dedi.

Hükümete ilk yetkinin 2003 yılında verildiğini belirten Vural, “Tezkereye rağmen Irak’ın kuzeyine girememiştir. Millet iradesi vardır ama siyasi irade oluşmamıştır” ifadelerini kullandı.

“BAŞBAKAN SUÇLARINA CHP’Yİ ORTAK EDEMEYECEK”
CHP adına konuşan İzmir Milletvekili Aytun Çıray da, Suriye'ye yönelik tezkereye değindi. Çıray, “Tezkereye gerek yok, anayasa zaten cumhurbaşkanına yetki vermektedir. Bizim başbakan korkuyor. Bunu sadece TÜSİAD Başkanı sezmiş olsa sorun yok da, bütün dünya bunu fark etmiş durumda” dedi.

Suriye tezkeresine evet diyenlere seslenen Çıray, “CHP Esad’ın yanında yer almadı, almaz ama başbakanın şahsi davasının yanında da yer almaz. CHP, sadece milli davaların arkasında yer alır. Suriye meselesi, Türkiye’nin milli davası değildir, daha önemlisi mevcut Dışişleri Bakanı yüzünden milli felaketimiz olabilir” diye konuştu.

"Başbakanın amacının suçlarına ortak aramak olduğunu" iddia eden Çıray, “Ama başbakan suçlarına CHP’yi ortak edemeyecek” dedi.

AK Parti’nin uygulayamayacağı bir tezkereyi oylayacaklarını savunan Çıray, “Çünkü bu yetkiyi AKP hükümeti en gerekli durumlarda bile kullanamadı. PKK yaz boyunca ülkemizi kana bularken, milletimiz tarifsiz acılar yaşarken kullanmadıysa ne zaman kullanacaktır?” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için ‘nankör’, Başbakan Erdoğan için ‘aciz’ ifadesini kullanan Çıray’a AK Parti sıralarından tepki geldi. Çıray, “İlk kez bir Dışişleri Bakanının ağzından Osmanlı İmparatorluğu'nun yeniden kurulacağını dinledik. Acaba hayalinde padişahlık tahtında Başbakan mı oturuyor, yoksa kendisi mi oturuyor?” dedi.

Terörle mücadele için ABD hükümeti ile kararlı müzakereler yürütülmesi ve Irak merkezi hükümeti ile muhatap olunması gerektiğini söyleyen Çıray, tezkereye olumlu oy vereceklerini kaydetti.

Çıray’ın konuşmasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sataşma gerekçesiyle söz aldı. Elitaş, “Baştan sona hakaret… Aciz diyor, nankör diyor… Etrafı nankörlerle dolu insan, başkalarını da aciz görür. Herhalde karşısında bir ayna var, kendisine konuşuyor” dedi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'acziyet' ve 'nankör' kelimelerinin hakaret kelimesi olmadığını, başbakanı veya dışişleri bakanını icraatları nedeniyle eleştiri kelimeleri olduğunu söyledi.

Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın bütün terör örgütü saldırılarından sonra şiddetli demeçler verdiğini belirterek, “Ancak Gaziantep’teki saldırıdan sonra başbakan ‘bu teröristler bu dünyada da ahirette de bunun cezasını çekeceklerdir’ dedi.

Yani bu dünyada cezasını vermeyi bırakmış, ahiretten söz ediyor. Sayın Çıray’ın acziyet kelimesi yerli yerine oturuyor sanıyorum” diye konuştu.

"ESED’LE KOL KOLA OLDUĞUMUZDA TOPLARINI KENDİ HALKINA MI ÇEVİRMİŞTİ?"
Tezkere üzerine AK Parti adına söz alan Ankara Milletvekili Emrullah İşler, CHP’nin dış politikaya ilişkin eleştirilerine yanıt verdi. Dış politikada son derece haysiyetli bir politika izlediklerini belirten İşler, “Kimseden talimat almayan onurla mücadele veren bir politika izliyoruz” dedi.

İşler, CHP’nin ‘eskiden Esed ile kol kolaydınız’ eleştirilerine, ‘Allah aşkına biz Esed’le kol kola olduğumuzda Esed toplarını kendi halkına mı çevirmişti?’ diye sorarak yanıt verdi. Kimseye hesap vermek zorunda olmadıklarını ve tavırları ile grur duyduklarını belirten İşler, CHP’nin ise bu süreçte yanlış tarafta saf tuttuğunu savundu.

Türkiye, Suriye ile ilişkilerini kestikten sonra CHP’nin Şam’a bir heyet gönderdiğini anlatan İşler, CHP heyeti ile Esed’in birlikte çekilmiş fotoğraflarını gösterdi. İşler, “Buyurun, Esed’le yan yana poz veriyorsunuz. Esed’in yanında durmadınız da nerede durdunuz. İşte fotoğraf karesi. Bizim abdestimizden şüphemiz yok, namazımızı da tartışmayız. Yanlış politikanızın acısını çekiyorsunuz. Şimdi farklı ifadelerle tavır değiştiriyorsunuz” dedi.

Bunun üzerine CHP’li Hamzaçebi, “Evet, Suriye’ye gittik. Suriye’de hangi sorun var, yerinde tespit için gittik. Ama biz sizin gibi tatil yapmadık. Bu tatili Bodrum’da başbakan yaptı, buna söyleyeceğiniz var mı? Siz bunları açıklayın” diye konuştu.

Kaynak: İHA