Ercilasun Açıklaması

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türki Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Türk dilinin bütün Avrasya coğrafyasının büyük kısmının mirası olarak konuşulmaya devam ettiği bildirdi.

Çankırı Karatekin Üniversitesine bağlı Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ÇAVSAM tarafından 100. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Avrasya'da Türk Kültür Mirası'' paneline Vali Vahdettin Özcan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ''Avrasya'da Türk Dili'' başlıklı konuşmasında, Avrasya coğrafyasında en fazla nüfusa Türklerin sahip olduğunu ifade ederek ''Bu coğrafyada 200 milyonu aşan bir Türk nüfusu var. Bu coğrafyada nüfus bakımından Ruslar ikinci, İranlılar ise üçüncü sırada'' diye konuştu.

Tarih boyunca Türklerin Avrasya coğrafyasında bulunduğunu aktaran Ercilasun, ''Avrasya coğrafyası, Türklerin cereyan ettiği yer. Yıllarca bulunduğumuz coğrafyada en önemli kültürümüz olarak dilimiz kalmıştır. Türk dili, bütün bu Avrasya coğrafyasının büyük kısmının mirası olarak konuşulmaya devam ediyor'' dedi.

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Gömeç ise, Avrasya kavramı ve Avrasya'da Türk varlığı ile ilgili bilgiler verdi.

Gömeç, Avrasya'nın bulunduğu topraklarda petrol ve doğalgaz kaynaklarının bol olduğunu aktararak ''Türklerin, bu kaynakların üstünde oturduğu halde, bunların pazara ulaştırılmasında pek fazla sözünün geçtiğini iddia edemeyiz'' diye kaydetti.

Konuşmaların ardından panelistlere plaket verildi.

Kaynak: AA