Türk-mısır İş Forumu...

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Türkiye ile Mısır arasında rekabetin söz konusu olmadığını belirterek, "Bizim görevimiz iş dünyasının önüne çıkan engelleri kaldırmaktır.

Karşılıklı ticareti desteklememiz gerekiyor. Kardeş ülke vatandaşlarının rahatlıkla gidip gelmesi gerekir. Birbirimizi daha iyi tanımamız lazım ki daha fazla işbirliği yapabilelim. Aramızdaki bağlar direkt olsun. Vizesiz gidip gelebilelim. Gümrük vergisi adı altında iş dünyasını sıkıntıya sokan şeyler olmasın" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde TOBB merkezinde düzenlenen Türk-Mısır İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Mursi, Türkiye’de bulunmaktan son derece mutluyum. Türkiye’yi ikinci vatanım olarak görüyorum. Burada çok önemli temaslarda bulunduk. Türkiye ile aynı hedef ve stratejileri paylaşıyoruz. Görüş birliği içindeyiz. Amacımız, yarının bugünden daha üstün olmasını sağlamak. İstikrarın, kardeşliğin hüküm sürmesinin istiyoruz. Bizim aramızda rekabet söz konusu değildir. Mursi, katıldığı AK Parti 4. Olağan Genel Kongresi'nde kalkınma alanında atılan adımlarla ilgili bilgi sahibi olduğunu belirterek "Çok memnun oldum. AK Parti liderliğinde Türkiye büyük atılım ve sıçramalar gerçekleştirdi ve bunlar Türkiye içinde kalmadı, bölge ülkelerine de örnek oldu" diye konuştu.

"DİĞER ÜLKELER TÜRKİYE VE MISIR BİRLİKTELİĞİNE İMRENECEKLER" Özel sektörün temsilcilerinin, işbirliği yaptığı sürece gerçekleşmeyecek hayal olmadığını kaydeden Mursi, Türkiye ile Mısır arasında tarihin derinliklerine ulaşan ilişkiler olduğunu vurguladı. İşbirliğine hazır olduklarını belirten Mursi, "Bizim görevimiz iş dünyasının önüne çıkan engelleri kaldırmaktır. Karşılıklı ticareti desteklememiz gerekiyor'' dedi.

Kardeş ülke vatandaşlarının rahatlıkla gidip gelmesi gerektiğine dikkat çeken Mursi, ''Birbirimizi daha iyi tanımamız lazım ki daha fazla işbirliği yapabilelim. Aramızdaki bağlar direkt olsun. Vizesiz gidip gelebilelim. Gümrük vergisi adı altında iş dünyasını sıkıntıya sokan şeyler olmasın'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu hedefleri onayladığını ifade eden Mursi, denizcilik alanındaki ihtiyaca binaen gerekli çalışmaların yapılacağını, işbirliğine hazır olduklarını, karayolu ulaşımında da işbirliği anlaşmaları yapılması gerektiğini söyledi.

"KORKMAYIN YATIRIMLARINIZ BİR KURUŞ DAHİ ZARAR GÖRMEZ" Forumda imzalanan, Mısırlı firma Industrial Development Group (IDG) ile Türk firma Elif Plastik arasındaki 160 milyon dolarlık işbirliği anlaşmasını hatırlatan Mısır Cumhurbaşkanı, ''Allah mübarek etsin. Bunlar önemli yatırım alanları. Mısır pazarı 90 milyonu bulan büyük bir pazardır. Yatırımılar garantilidir ve getirisi diğer ülkelere göre çok fazladır. Çünkü üretim maliyeti çok düşüktür. Birlikte üretebilir, pazarlayabilir ve ihraç edebiliriz. Korkmayın yatırımlarınız bir kuruş dahi zarar görmez. Devletin garantisi altındadır'' ifadelerini kulandı.

İş dünyasına güvendiklerini vurgulayan Mursi, Mısırlı işadamlarına da Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulundu. Mısır'da iş dünyasına önem veren ve mesai mefhumu olmayan bir hükümet olduğunu ifade eden Mursi, özel sektörün de üzerine düşeni yaparak ihracat yönelik üretim yapılması gerektiğini kaydetti.

Mursi, "Otomobille yetinmeyelim, sanayi üretimi yapacaksak uçak da üretmeliyiz. Buna ihtiyacımız var. Niyetimiz samimi ve doğru ise sonucu da bereketli olacaktır'' dedi.

Forumda, Mısır Türkiye ilişkilerinden, istikrardan ve sosyal adaletten bahsedildiğini hatırlatan Mursi, "Hiçbir yönetici bunlardan vazgeçemez. Suriye'de çocukların öldürülmesi bizleri üzüyor. Asla görmezlikten gelemeyiz. Kan akmasına dur dememiz lazım. Kardeş halkların ve yönetimlerinin bununla ilgilenmesi gerekiyor. Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve diğer dünya ülkelerinin, Suriye'deki vahşete dur demesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arınmış olması gerektiğini vurgulayan Mursi, Filistin halkının meşru haklarına ulaşması gerektiğini, bunun dışında çözüm olmadığını, bölge ülkelerine düşünce ve politika dikte edilmesinin yanlış olduğunu ifade etti

Kaynak: İHA