Sonbahara Hızlı Başlangıç

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, Antalya, Isparta ve Burdur bölgesindeki tüm ihracat sektörlerini bünyesinde bulunduran birliğin Eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 29,2’lik bir artış ile 90 milyon 263 bin dolara ulaştığını bildirdi.

Yılın genelinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1’lik bir artış ile 900 milyon 867 bin dolarlık ihracata ulaşıldığını kaydeden Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı açıklamasında, “Geride kalan 9 ayda 333 milyon dolarlık dışsatıma imza atan yaş meyve sebze sektörü, bölgemizin sürükleyici gücü olarak ön plana çıkmıştır. Tarım sektörünün gücünün açık göstergesi olan bu istatistiklerdeki olumlu seyir diğer sektörlere de yansımış olup ocak-eylül döneminde gerçekleşen ihracat artışımızda başrolü oynayan diğer sektörler sırasıyla madencilik, toprak sanayi ve kimya sektörleri olmuştur. Ayrıca, söz konusu dönemde madencilikte yüzde 262, toprak sanayi ürünlerinde yüzde 61 ve kimya’da yüzde 42’lik ihracat artışları sağlanması, bölge ekonomimizin hızlı gelişimini gözler önüne sermektedir” sözlerine yer verdi.

Ocak-Eylül döneminde alıcı pazarlarında da önemli bir çeşitlenme yakalandığını belirten Satıcı açıklamasında şunları kaydetti: ”Rusya Federasyonu en önemli ithalatçımız olurken Almanya, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Ukrayna da bölgemiz adına önem arz eden diğer ithalatçı ülkeler olmuşlardır. Bölge ihracatımızın en yoğun olduğu sezonunun başlaması ile birlikte önümüzdeki aylarda söz konusu ihracat artışlarının daha büyük ivmelerle gelişeceğini öngörmekteyiz. Özellikle 16-20 Eylül 2012 tarihlerinde Rusya Federasyonu’na yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz yaş meyve sebze sektörel ticaret heyeti çerçevesinde kurulan bağlantılar yoluyla halihazırda en önemli alıcımız olan Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda olumlu gelişmeler olacaktır. Gelişim evresinde olan diğer ihracat sektörlerimizin de katkısıyla 2012 yılının son çeyreğinde temsil ettiğimiz bölgenin ülkemiz ihracatından alacağı pay da giderek artacaktır.”
Kaynak: İHA