Mdob Bu Sezon 20. Yılını Kutlayacak

İçel Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Müdür ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, bu sezon 20. kuruluş yılını kutlayacak MDOB’un, yeni bir vizyon ve yeni bir misyonla seyirciyle buluşacağını söyledi.

Mdob Bu Sezon 20. Yılını Kutlayacak
MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Şanal, opera ve bale yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 2012-2013 sanat sezonuna ilişkin bilgi verdi. Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra Anadolu’da kurulan ilk opera olan MDOB’un bu sezonda 20. kuruluş yılını kutlayacağını ifade eden Şanal, bu çerçevede çok çeşitli etkinliklerle seyirciyle buluşacaklarını kaydetti.

Yeni sanat sezonuna dünya standartlarında gerçekleştirilecek birçok vizyoner adım ve etkinliğin mimarı olmak iddiasıyla başlayacaklarını dile getiren Şanal, bu sezonda da çok önemsedikleri eğitim etkinliklerine devam edeceklerini bildirdi. Bu kapsamda “Opera Zamanı” adlı oyun ve “Müzik ve Sesler” adlı eğitim etkinliği düzenleyecekleri belirten Şanal, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalayacakları bir protokolle bu sezon yaklaşık 25 bin öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Öğrencileri her ay düzenli olarak ayda iki kez salonlarında ağırlayacaklarını, iki kez de sanatçıların okullara gideceğini ve çok sesli müziği tanıtacaklarını aktaran Şanal, “Çocukların sadece klasik müzikle tanışmaları değil, tiyatroya, operaya, senfonik konsere gelindiğinde içeriye nasıl girilir, nasıl beklenir, perde nasıl açılır, nerelerde alkışlanır gibi bir takım eğitimler de vereceğiz. Bunun dışında İçel’de 20’ye yakın pilot okul seçip çocuk koroları ve çocuk orkestraları kurmayı planlıyoruz. Böylece bu sezon ya da gelecek sanat sezonu sonunda yaklaşık bin 500-2 bin kişilik bir çocuk korosu ve orkestrası ile İçelli sanatseverlerin karşısına çıkmayı hayal ediyoruz” dedi.

“YAZ AYLARINDA YAYLALAR VE YAZLIKLARDA KONSERLER VERECEĞİZ” Bu sezonda da yine çevre il ve ilçelere turneler düzenleyeceklerini, MDOB’un her ay Osmaniye ve Gaziantep’te temsiller ve konserler vereceğini belirten Şanal, Mayıs ayından itibaren Büyük Anadolu Turnesi kapsamında da bölgedeki 13 ilde sanatseverlerle buluşacaklarını dile getirdi. Şanal, yaz aylarında festivallerin yanı sıra İçellilerin ayağına giderek, yaylalar ve yazlıklarda konserler vermeyi planladıklarını ve birçok ilçede konserler düzenleyeceklerini ifade etti.

İçel’de her ay bir senfonik konser vermeyi de planladıklarını söyleyen Şanal, “Bu kapsamda 30 Ekim’de vereceğimiz Cumhuriyet Konseri’nin solisti, şu anda Viyana’da okuyan, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün çok kıymetli bir keman hediye ettiği İçelli genç bir virtüöz adayı olan Hasan Gökçe Yorgun olacak. Vereceğimiz Yeniyıl Konseri için de 4-5 tane İçel türküsünü çok sesli hale getiriyoruz. Senfonik orkestramız ve solist sanatçılarımızla seslendireceğimiz bu türkülerle yeni yılda kendi tınılarımızın çok sesli hale gelmiş şeklini de İçelli sanatseverlere sunacağız. Kentin kültür ve sanat hayatını bu senfonik konserlerle renklendirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Sezonun açılış konserini, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü, Orkestra Şefi Rengim Gökmen yönetiminde Carl Orff’un ‘Carmina Burana’ eseri ile 3 Ekim Çarşamba günü yapacakları bilgisini veren Şanal, MDOB’un sezonda 8’i prömiyer olmak üzere 19 eserle sanatseverlerle olacağını dile getirdi. Sezonun ilk prömiyerini ise Cumhuriyet tarihinin sahnelenen ilk Türk operası olan ve Atatürk’ün ısmarlamasıyla yazılan, librettosunu da bizzat Atatürk’ün yazdığı, şair Firdevsi’nin şehnamelerinden alınan ‘Özsoy’ operası ile 23 Ekim 2012’de yapacaklarını anlatan Şanal, “Bunların dışında ‘Seslerle Anadolu’ etkinlikleri ile Anadolu’nun birçok yöresinden alarak çok sesli hale getirdiğimiz türküleri, öykülerini de anlatarak sahneleyeceğiz. Özel günlerde konserlerimize devam edeceğiz. Ayrıca, İçel Uluslararası Müzik Festivali’ne MDOB’un katkıları artarak devam edecek. İçel’deki çok kültürlülüğü çok sesle hale getirip, Narenciye Festivali’nin 17 Kasım’daki açılış konserinde de MDOB Korosu, Kilise Korosu ve Klasik Türk Müziği Korosu ile İçel halkına çok kültürlü şarkılar söyleyeceğiz. Buna büyük orkestramız ve solistlerimiz eşlik edecek. Böylece İçel’deki çok kültürlülüğü hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Şanal, bu sanat sezonunda dolu dolu geçecek, birbirinden güzel ve önemli eser ve etkinliklerle sanatseverlerin karşısında olacaklarını kaydederek, tüm İçellileri etkinliklerine katılmaya davet etti .
Kaynak: İHA