Koca Yusuf’un Köyünde İlk Kez Yağlı Güreş Şöleni Yapıldı

Pehlivanlar diyarı Deliroman’da doğup yetişen ünlü güreşçi Koca Yusuf’un köyü Karalar (Çerna) yağlı güreş müsabakalarına ev sahipliği yaptı.

Koca Yusuf’un Köyünde İlk Kez Yağlı Güreş Şöleni Yapıldı
İlk kez düzenlenen Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenlikleri faaliyetine Türkiye’den çok sayıda üst düzey katılım gerçekleşti. Başta Edirne Valisi Hasan Duruer, Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük, Edirne Belediye Başkan Vekili Mahmut Keskin, Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Uzunköprü Kaymakamı Uğur Kolsuz, Yargı Adalet Komisyone Başkanı-Tayyip Özdurmaz, Burgas Başkonsolosu Cem Ulusoy gibi çok sayıda misafir katıldı.

Şölen öncesi Koca Yusuf ve tüm güreşçiler için dua edildi. Edirne Valisi Duruer, bir vali olarak ilk kez Karalar’a geldiğini, burada bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti.

Şenliklerin aslında bir başlangıç olduğunu belirten vali, bulunan kalabalık ve ilginin faaliyetin devam edeceğine işaret edeceğini aktardı. Açılış sonrası Vali Hasan Duruer, Koca Yusuf’un sembolik mezat taşını ve antrenman yapmak için kaldırdığı yaklaşık 400 kilo taşı ziyaret etti. Ünlü pehlivanın evini de gören Duruer, harabe haldeki yapı için köy muhtarı İsmail Ebazerov’dan bilgi aldı. Müsabakalar öncesi Duruer, çocuklara kıspet hediye etti. Köy halkı da Koca Yusuf için yaşlılardan duydukları birçok hikaye anlattı. İbrahim Hamit, Koca Yusuf’un daha 16 yaşında iken her sabah namazından sonra üç kez musalla taşını kaldırıp indirdiğini söyledi.

Hamit, daha sonraları kendine idman yapmak için büyük bir taş bulduğunu ve onunla kendini devamlı zinde tuttuğunu aktarıyor. ÇOCUKLARIN BİRÇOĞU YUSUF ADINI TAŞIYORKoca Yusuf’un köy meydanındaki anıtını kendi elleriyle yaptığını belirten muhtar Ebazerov, “Bir gün biri bana dışarıdan sen Koca Yusuf’un köyünden misin dedi? Ben evet dedim, ama onun adına hiçbir anıt olmayışıyla utandım. Daha sonra misafirlerin ziyaret edeceği bir yere yaptım.” diye belirtiyor. Koca Yusuf’un evinin onarılması için Türkiye’den Ceyhan Belediyesi’nden destek sözü aldıklarını da aktaran Ebazerov, şu anda tek problemin arsa sahibinin çok yüksek miktarda fiyat istemesi olduğunu, fakat bunun da çözülmesi için gayret gösterdiklerini anlattı.Tapuyu aldıktan sonra proje işlemleri başlayacaklarını ifade eden Ebazerov, evinin köydeki diğer evlere göre restore edilip müze haline getirileceğini söyledi.

Köydeki güreşlere karşı ilginin, anıtın yapılıncaya kadar fazla olmadığını, fakat şimdi herkesin heyecanı dorukta olduğunu, hatta bu müsabakaları zor bekleyenlerin olduğunu söyleyen muhtar, köydeki 40-45 çocuktan 15-20 civarındasının Yusuf adını taşıdığını belirtti.

İLK AĞA ÇETİN KAZAK OLDUEdirne ve Razgrad ekolünden 40 güreşçinin müsabakalarına sahne olan meydana ilgi oldukça yüksekti. Ağalık arttırmasını kazanarak törenlerin ilk ağası olan Bulgaristan HÖH milletvekili Çetin Kazak, 2 bin 500 lira karşılığında bu unvanı elde etti. Daha sonra meydanda dolaşarak milleti selamlayan Kazak, çok heyecanlı olduğunu ve bu müsabakaların geleneksel hale gelmesi, Deliormanlılara büyük bir sevince vesile olacağını kaydetti.

2011’de Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hitrino Belediyesi’nde Koca Yusuf’un heykelini açılışını yapmıştı. Türk tarihindeki en büyük güreşçilerden biri olan Koca Yusuf’un heykeli 4 metre yüksekliğe ve 8 ton ağırlığa sahip .