İzmir’de Mülteci Operasyonu

Arakan'da yaşanan zulümden kaçan ve Türkiye üzerinden Yunanistan'a kaçmak isteyen 28 Burma uyruklu Müslüman mülteci ve 2 Türk organizatör, Jandarmanın gerçekleştirdiği operasyonla gözaltına alındı.

İzmir’de Mülteci Operasyonu
İzmir İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Torbalı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri aldıkları bir istihbaratı değerlendirerek, Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı yollarla giriş yapmak isteyen mülteciler için harekete geçti. Güney Asya ülkelerinden Myanmar'ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarından kaçmak isteyen 28 Burmalı Müslüman mülteci, ekipler tarafından belirlenen noktada konuşlandı. Torbalı-Selçuk yolu üzerinde ekipleri tarafından durdurulan 34 BA 9174 plakalı minibüsün içinde yapılan incelemede 19’u erkek, 7’si kadın ve 2’si çocuk olmak üzere 28 Burma uyruklu Müslüman mülteci ve 2 Türk organizatör gözaltına alındı. Jandarma, aralarında küçük çocukların da bulunduğu mültecilerin yemek ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra önceki gün, sınır dışı edilmek üzere İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne teslim etti. Burmalı Müslümanları Yunanistan’a kaçırmayı planlayan organizatörlerden M.B.U. ve H.C.‘nin de sorgularının tamamlanmasının ardından savcılığa sevk edileceği öğrenildi.

Öte yandan Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında bulunan Burma’da Afganistan’a gelen mültecilerin İran veya Irak üzerinden Türkiye’ye geçiş yaptığı tahmin ediliyor. Kuşadası veya Selçuk üzerinden Yunanistan’a kaçmayı planlayan mültecilerin üzerinde can yeleklerinin bulunması da dikkatlerden kaçmadı.

MENDERES’TEKİ TEKNE FACİASI HATIRLANDI

Geçtiğimiz haftalarda Menderes ilçesi Ahmetbeyli köyü Baradan Koyu’ndan Sisam Adaları’na gitmek isteyen mülteciler bindikleri teknenin batması sonucu boğularak ölmüştü. Olası bir tekne kazasında can kaybının önüne geçilmesi için mültecilere can yeleğinin giydirildiği tahmin ediliyor .
Kaynak: İHA