İhracat Artışta

Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden yapılan ihracatın bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1 oranında arttığı bildirildi.

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya, Isparta ve Burdur bölgesindeki tüm ihracat sektörlerini bünyesinde bulunduran birliklerinin eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 29,2'lik artışla 90 milyon 263 bin dolara ulaştığını belirtti.

Yılın genelinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1'lik artışla 900 milyon 867 bin dolarlık ihracata ulaşıldığını bildiren Satıcı, geride kalan 9 ayda 333 milyon dolarlık dış satıma imza atan yaş meyve sebze sektörünün bölgenin sürükleyici gücü olarak ön plana çıktığını vurguladı.

Tarım sektörünün gücünün açık göstergesi olan bu istatistiklerdeki olumlu seyrin diğer sektörlere de yansıdığını ifade eden Satıcı, ocak-eylül döneminde gerçekleşen ihracat artışında başrolü oynayan diğer sektörlerin sırasıyla madencilik, toprak sanayi ve kimya sektörleri olduğunu anlattı.

Ayrıca, söz konusu dönemde madencilikte yüzde 262, toprak sanayi ürünlerinde yüzde 61 ve kimyada yüzde 42'lik ihracat artışları sağlanmasının bölge ekonomisinin hızlı gelişimini göz önüne serdiğini belirten Satıcı, şunları kaydetti:

''Yılın ilk 9 ayında birliğimiz üzerinden yapılan ihracatın en önemli alıcısı yaklaşık 151 milyon 715 bin dolarlık hacmi ile Rusya Federasyonu olmuştur. 89,4 milyon dolar ile Almanya, 54,8 milyon dolar ile Bulgaristan, 44 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti ve 41 milyon dolar ile Ukrayna diğer önemli alıcılarımız olmuştur.

Ocak-eylül döneminde alıcı pazarlarımızda önemli bir çeşitlenme yakalanmıştır. Bölge ihracatımızın en yoğun olduğu sezonun başlaması ile önümüzdeki aylarda söz konusu ihracat artışlarının daha büyük ivmelerle gelişeceğini öngörmekteyiz. Özellikle 16-20 Eylül tarihlerinde Rusya Federasyonu'na gerçekleştirdiğimiz yaş meyve sebze sektörel ticaret heyeti çerçevesinde kurulan bağlantılar yoluyla halihazırda en önemli alıcımız olan Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda olumlu gelişmeler olacaktır.''

Satıcı, gelişim evresinde olan diğer ihracat sektörlerinin de katkısıyla 2012 yılının son çeyreğinde temsil ettikleri bölgenin ülkenin ihracatından alacağı payın da giderek artacağını dile getirdi.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA