Gürcistan Parlamento Seçimleri İçin Sandık Başında

Gürcü seçmenler, Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili'nin siyasi geleceğinin belirleneceği parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor.

Toplam 17 partinin katıldığı seçimlerin, 2003'te iktidara gelen Saakaşvili'nin liderliğini yaptığı Birleşik Ulusal Hareket partisi ile muhalefet koalisyonunun lideri milyarder işadamı Bidzina İvanişvili arasında geçmesi bekleniyor.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK) verilerine göre, 3 milyon 613 bin 851 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, 73 seçim bölgesinde 3 bin 684 seçim merkezinde oy kullanılacak. Seçimlerde 150 sandalye için 14 parti ve 2 seçim koalisyonundan toplam 2 bin 805 aday yarışıyor.

Saakaşvili'nin demokrasi sözüne yönelik taahhütlerinin halk tarafından kabul edilip edilmediğine yönelik bir test niteliği taşıyan seçimlerde, 400'den fazla gözlemci görev yapıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve "Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi" örgütünden toplam 290 gözlemci bulunuyor.

Seçim arifesinde yaşanan skandallar, tutuklamalar ve gizli video görüntülerinin yayınlanmasıyla yaşanan siyasi gerilim ve toplumun farklı kesimleri arasında artan tansiyon Saakaşvili ile İvanişvili arasındaki rekabeti alevlendirmişti.

Siyasi gözlemciler, 2013 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından anayasa değişikliklerinin yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, seçimlerin bu açıdan büyük öneme sahip olduğunu belirtiyor.

AGİT gözlemcisi Bill Samon yaptığı açıklamada, sabah saatleri itibariyle seçimlere katılımın oldukça yüksek ve yoğun olduğunu belirterek, "AGİT, NATO, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi gibi kurumlardan 400'den fazla gözlemci görev yapıyor. Uluslar arası toplum buradaki seçimlere büyük ilgi gösteriyor. Tabi halkın seçimlere katılımının hayli yüksek olduğunu görmek de güzel. Hepimiz ülkede siyasete sandık kutularının karar vermesi gerektiğini söylüyoruz. Görev bölgelerimizde bugün gerekli gözlem ve incelemeleri yapıp yarın ilgili kurumlara rapor sunacağız" dedi.

Kaynak: İHA