Avrupalılar İçin Kurbağa Topluyorlar

Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Gölbaşı köyünden 5 kişilik kurbağa ekibi, Türkiye’nin çeşitli illerine giderek kurbağa topluyor.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçe merkezinden geçen derede akşam başladıkları kurbağa toplama işine sabaha kadar devam eden kurbağa avcıları, bir gecede 300 kilo kurbağa topladı. Kurbağa toplama işini baba mesleği olarak yaptığını ifade eden Şamil Bilgin, "Bizim köyümüzde kurbağa toplama işi meslek haline geldi. Herkes topladıkları kurbağaları satarak geçimini sürdürüyor. Babam da bu mesleği yapardı. Ben ondan öğrendim bu işi, 25 yıldır yapıyorum. Topladığımız kurbağaları Adana’daki bir firmaya kilosunu 4 ile 4.5 lira arasında satıyoruz. Eskisi gibi pek kazancımız olmuyor. Çünkü mazot pahalandı. Bir kilo kurbağaya ancak bir litre mazot alıyoruz. Sadece evimizi geçindirebiliyoruz." dedi.

Bilgin, kurbağa toplama işinin çok zor olduğunu belirterek, "Bizler zor şartlarda derelerden bataklıklardan kurbağa toplayarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Buna rağmen kurbağanın kilosunu fabrika bizden ucuz alıyor. Buraya gelen 5 kişilik ekibimizin ailesinin geçimi bu topladığımız kurbağa sayesinde oluyor. Öğrendiğimiz kadarıyla bu kurbağaların kilosu Avrupa ülkelerine 70- 80 eurodan satılıyormuş. Avrupa'da kurbağa yemeği lüks ve pahalı olduğu için ancak zenginler yiyebiliyormuş. Kurbağa toplamak gerçekten zor bir iş, biz gece gündüz, yaz kış demeden sürekli kurbağa topluyoruz. Başka işimiz olmadığı için mecburen bu işi yapmak zorunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı .