Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un Tutuklanması

Anayasa Komisyonu Üyesi Prof.

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un Tutuklanması
Dr. Süheyl Batum, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ`un tutuklanmasını değerlendirerek, "Türkiye`de hukuk çok açık bir şekilde, hiçbir kaygı duymadan, son derece hoyratça ihlal ediliyor. Hukuku ihlal etmenin, hukuku ortadan kaldırmanın en temel aracı olarak da iktidar yargısını oluşturan Özel Yetkili Mahkemeler kuruluyor" ifadelerini kullandı.

Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Bahçeşehir Üniversitesi`nde gerçekleştiridlen "Siyaset Okulu 8" programı öncesinde Anayasa Komisyonu çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Batum, "Bir anayasa hukukçusu ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olarak bir taraftan Türkiye`nin daha demokratik bir hukuk devleti olması için bir anayasa yapacağımızı söylüyoruz, bir taraftan da görüyoruz ki, Türkiye`de hukuk çok açık bir şekilde, hiçbir kaygı duymadan, son derece hoyratça ihlalediliyor. Hukuku ihlal etmenin, hukuku ortadan kaldırmanın en temel aracı olarak da iktidar yargısını oluşturan Özel Yetkili Mahkemeler kuruluyor. Bunu hep söylüyoruz ama bu sefer çok açık olarak hem beni huzursuz etti hem de Cumhuriyet Halk Partisi`ni" dedi

Hukuka aykırı kanıtların hukuka aykırı bir şekilde kullanıldığını öne süren Batum, ifadelerini şu şekilde sürdürdü: "Şöyle düşünün ki, 1988-1989 yılında Abdullah Öcalan`ı yargılarken bile bu ülke düzmece kanıtlar, telefon dinlemeleri kullanmadı, hukuka aykırı kanıtlar kullanmadı. Bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önüne dahi gitti ve mahkeme telefon tutanaklarının bir suçlama oluşturmadığının kararını verdi. Bugün ise düzmece kanıtlarla maalesef Abdullah Öcalan`ı yargılarken bile kullanmadığınız hukuka aykırı kanıtlar, hukuka aykırı bir şekilde kullanılıyor. 27 Nisan e-muhtırasını yazdığı söylenen Yaşar Büyükanıt, altındaki bütün subayları sözüm ona darbe yapmak isteyen Hilmi Özkök,12 Eylül`ü yapan Kenan Evren, 28 Şubat`ın kudretli paşası Çevik Bir dışarıda, İlker Başbuğ içeride. Neden içeride? Barzani`nin buraya gelip, `Neden gitmediniz hala Irak`a?` demesinin arkasından, Uludere olayının arkasından, Mehmet Baransu`nun, `Bu bilgileri MİT verdi` demesinin arkasından, MİT`in, `Böyle bir şey yapmadım` demesinin hemen arkasından Başbuğ`un tutuklanmasını arka arkaya okuduğunuzda olayın ne olduğunu çok rahatlıklaanlayabiliyorsunuz. Özellikle şunu belirtmek istiyorum: Elinde silah bulunan Genelkurmay Başkanını internet siteleri kurarak darbe yapmakla suçluyorsunuz. Üstelik kendi yaptığınız hukuku bile ihlal ederek."
Kaynak: İHA