AB'den İran'a petrol ambargosu

Avrupa Birliği, nükleer programı nedeniyle İran'a petrol ambargosu uygulanması konusunda prensip kararı aldı.

AB'den İran'a petrol ambargosu
Bu ay sonunda Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde birlik üyesi ülkeler önemli bir karar aldı. Amerikan The New York Times gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa Birliği nükleer programı nedeniyle İran'a petrol ambargosu uygulanması konusunda prensip kararı aldı.

Alınan bu kararın ay sonunda yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısında açıklanması bekleniyor. Ambargonun yürürlüğe girmesinin ise bir kaç ayı bulacağı tahmin ediliyor.

İRAN EKONOMİSİ PETROLE DAYALI

Petrol ihracatı İran ekonomisinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. Ülkenin petrol ihracatında AB ülkelerinin payı ise geçen yıl yüzde 18 olarak gerçekleşti. İran, petrolünün büyük bölümünü başta Çin olmak üzere Asya ülkelerine satıyor.

ABD KARARDAN MEMNUN

AB'nin aldığı ambargo kararıyla ilgili İran'dan henüz bir açıklama gelmezken, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İran'a karşı bu tür yaptırım kararlarının yalnızca AB tarafından değil tüm dünya devletleri tarafından alınmasını umduklarını söyledi.

KÖRFEZ ISINIYOR

Öte yandan, İran'ın geçen hafta Basra Körfezi'nde gerçekleştirdiği tatbikat sonrasında Körfez'de sular ısınıyor. İran, tatbikat nedeniyle bölgeden uzaklaşan ABD uçak gemilerinin geri dönmemesini istemişti. ABD'nin Bahreyn'de konuşlu 5'inci filosundan ise İran'dan bir saldırı geldiği takdirde Hürmüz Boğazı'ndaki tanker geçişlerini korumaya hazır oldukları açıklaması geldi.

Günlük 15 ila 17 milyon varil petrol ihracatının yapıldığı Hürmüz Boğazı, dünya tanker taşımacılığının yüzde 17'sine ev sahipliği yapıyor. Boğaz geçişinde oluşacak bir aksaklığın petrol fiyatlarında büyük artışlara neden olacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA