Şemdinli Davası 10 Ocak'ta Görülecek

Van’da meydana gelen depremlerden dolayı hasar gören adliye binasında görülemeyen davalar, adliyenin M Tipi Cezaevi’ne taşınmasıyla yeniden görülmeye başlandı.


Depremden dolayı duruşmaları ileri bir tarihe alınan davalardan Şemdinli Davası da 10 Ocak’ta görülecek. Davanın cumhuriyet savcısı, 18 Ekim 2011`de Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş`i, `adam öldürmek`, `çete kurmak` ve `adam öldürmeye teşebbüs` suçlarından 39 yıl 5 ay 10`ar gün ceza istediği mütalaayı mahkemeye sunmuştu.

Yaşadığı depremlerden dolayı hayatın her yönüyle durma seviyesine geldiği Van’da, hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Okulların başlaması ve ardından davaların görülmesi bu göstergelerden bir kaçı. Meydana gelen 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerde hasar gören Van Adalet Sarayı binasında görülemeyen davalar, adliye binasının M Tipi Cezaevi`ne taşınmasıyla yeniden görülmeye başlandı.
Depremden dolayı ertelenen, tutuklu 2 astsubay ve terör örgütünün 1 itirafçısının yargılandığı Şemdinli Davası`na 10 Ocak`ta devam edilecek. En son 18 Ekim 2011’de Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen Şemdinli davasında Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı, tutuklu yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş ile ilgili esasa ilişkin görüşünü mahkemeye sundu. Böylece dava karar aşamasına geldi. Savcı, Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş`i, `adam öldürmek`, `çete kurmak` ve `adam öldürmeye teşebbüs` suçlarından 39 yıl 5 ay 10`ar gün hapis ceza istedi.


OLAYIN GEÇMİŞİ
Hakkari`nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005`te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3`üncü Ağır Mahkemesi`nde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, `adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs` suçlarından 39 yıl 5 ay 10`ar gün hapis cezası verilmişti.
Yargıtay, Askeri Mahkeme ve Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi arasında 7 yıldır gidip gelen dava, en son Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından Van 3`üncü Ağır Ceza Mahkemesi`ne yeniden gönderilmişti. 18 Ekim 2011`de görülen davada savcı, Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş`i, `adam öldürmek`, `çete kurmak` ve `adam öldürmeye teşebbüs` suçlarından 39 yıl 5 ay 10`ar gün hapis ceza istedi. 18 Kasım 2011`e ertelenen dava, depremden dolayı Adalet Sarayı`nın zarar görmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmişti. Adalet Sarayı, boşaltılan M tipi Kapalı Cezaevi`ne taşınmasıyla dava, 10 Ocak 2012`de görülecek.