'ermeni Meselesi, Milletler Arası Bir Problemdir'

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç.

'ermeni Meselesi, Milletler Arası Bir Problemdir'
Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni sorununun sadece Türk dünyasının bir sorunu olmadığını, uluslar arası bir problem olduğunu söyledi. Kürkçüoğlu, “Ortadoğu`da, Kafkasya`da çıkar ve emelleri olan emperyalist devletlerin hepsini birden ilgilendiren milletler arası bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta konuşan Erol Kürkçüoğlu, Ermeni meselesinin tarihin hiçbir döneminde sadece Ermenilerin hareketi olarak gündeme gelmediğini vurguladı. Bugüne kadar Rusya`nın, İngiltere`nin, Fransa`nın, Almanya`nın, Yunanistan`ın desteklemediği hiçbir Ermeni hareketi olmadığının altını çizen Kürkçüoğlu, "Boğazın Hasta Adamı`nı ortadan kaldırmanın ve topraklarını parsellemenin adını ‘Şark Meselesi’ olarak koyan Batılı emperyalist devletler, farklı bir kisveye bürünüp Ermenilerle izdivaç yapıyorlar. Onları Kafkasya`da kendi siyasi ve iktisadi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlar." şeklinde konuştu.

Sözde Ermeni soykırım yasasını kabul eden ülkelerin, 21. yüzyılda da taşeron güç olan Ermenileri kullanmaya devam edeceklerini ifade eden Kürkçüoğlu, şunları dile getirdi: “Batılı emperyalist devletlerin; Fransa, İngiltere, Rusya ve Almanya`nın, suni olarak gündeme getirdikleri ‘Ermeni meselesi’ üzülerek ifade etmek istiyorum ki, Türk milletinin milli meselesi haline gelmiştir. 70 milyonluk Türk insanının, milli meselelere sahip çıkmayı ve bu meseleleri Türkiye`nin menfaatleri doğrultusunda sonuçlandırmayı milli bir hedef olarak kabul etmesi gerekmektedir. Rusların ünlü tarihçilerinden Kavkaz adlı eseri yazan V.L. Veliçko, tarihi Ermeni siyasetini, ‘Ermeniler tarih boyunca devamlı surette efendilerini değiştirmişlerdir. Roma, Bizans, İran, Rus, İngiliz, Fransız, Alman, Türk... Tarih sahnesine yeni yeni efendi çıktığında, Ermeniler eski efendilerini sistemleri olarak satmışlardır’ diyerek Ermenilerin tarihi, siyasi ve milli bir şahsiyetten mahrum bir millet olduklarını ifade etmektedir.”