'ebruli' Projesi Başladı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından "Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı" başlığıyla İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)`nin hazırladığı “Ebruli” projesi, Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi ve Asarlık 75.

'ebruli' Projesi Başladı
Yıl İlköğretim Okulu`ndaki eğitimlerle başladı. Proje kapsamında Menemen ilçesi Asarlık bölgesinde ilk etapta 18–40 yaş aralığındaki dezavantajlı 30 hanıma, 12 ay boyunca ebru ve temel dikiş teknikleri öğretilecek. Sonunda sertifika alacak kursiyerlerin ürettiği özgün kravat, şal, eşarp ve fular türü giyim aksesuarları, İESOB üyesi ve odalara kayıtlı esnafların işyerlerinde satışa çıkarılacak. Aynı zamanda internette de e-satışı yapılacak ürünleri yapan hanımlara yönelik olarak daha sonra kadın girişimciliği merkezi kurularak devamlılık sağlanacak. Projenin toplam bütçesi, 146 milyon 142 bin 18 lira olarak açıklandı.

İZKA’ya sunulan 27 proje arasında yüksek değerlendirme puanıyla başarılı bulunan, İESOB`un müracaat sahibi olduğu Menemen`deki Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi`nin ortak, Asarlık`taki 75. Yıl ve Fatma Koşay ilköğretim okullarının iştirakçi olduğu projede eğitim çalışmaları devam ediyor. Okul müdürü A.Levent Ertekin, Ebruli`nin Asarlık bölgesi için çok önemli projelere örnek teşkil edeceğini belirterek, “Bölgesel kalkınmanın önem kazandığı günümüzde, gelir dağılımındaki adaletsizliklerin bu tarz çalışmalarla bir ölçüde dengelenmeye çalışılması, bölge insanının yüzünün gülmesi ve hane halkının ekonomisine katkı sağlamak, sadece ekonomik boyutuyla ele alınamayacak kadar değerli. Kursiyerlerin, eğitime başladıktan sonra başarma, kendine güven ve mutlulukları, bu projenin maddi çıktılarından çok daha kıymetli.” dedi.

Toplam 30 kişiyle yürütülen projede çalışan kursiyerlerle ilgili bilgi veren koordinatör Melek Balseven ise beklenenden fazla ilgi gördüğünü söyledi. Eğitmenlerden Refika Ertekin ve Ömür Akbay da projede çok iyi bir noktaya geldiklerini, kursiyerlerin bir ay sonra üretim bandına geçip ürünlerini ortaya çıkaracağını ifade etti. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise şunları söyledi: “Ebruli projesiyle kırsal kesimdeki ekonomik çeşitliliğe büyük bir katkı sağladığımızı düşünüyorum. Asıl önemli olansa sosyal bir proje olması. Küçük esnaf ve zanaatkârların ekonomik hayatına katkı sağlamak da bu projenin önemsediğimiz meyveleri. İzmir’de 131 oda ve 400 bin üyesiyle bu projenin her aşamasında, bittikten sonra da arkasında tam desteğimizi sürdüreceğiz.”