Emniyete Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in 2012'yi 'Emniyet Teşkilatı Hizmet Binalarını İyileştirme ve Geliştirme Yılı' ilan etmesinden sonra çalışmalara hız verildi.

  Yeni inşa edilecek ve restorasyonu yapılacak binalar Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile oluşturulacak. Özel mimari ekip yeni binaların çizimlerini tamamladı.


Güvenlik hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini esas alan polis teşkilatı, halka hizmet sunduğu binaların iyileştirme ve yeniden yapılanma faaliyetlerine start verdi.

İnşaat Emlak Daire Başkanlığı, `mevcut durum tespiti ve ihtiyaç analizleri` konusunda kapsamlı bir rapor hazırladı. Bakan Şahin`de yeni binaların ve restorasyon çalışmalarının rapora göre yapılması talimatını verdi. İnşaat Emlak Daire Başkanlığı, yeni yapılacak İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri ile Polis Merkezlerini Osmanlı, Selçuklu ve modern Türk mimarisi ile birleştirip inşa edecek. Binalar Türk mimari anlayışı ve yörenin mimari geçmişine uygun projelendirilecek. Bu amaçla Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere bazı üniversitelerin mimarlık ve mühendislik fakültelerindeki 15`e yakın doktora tezinden faydalanıldı.


Doktora tezleri ve emniyetin arşivindeki tarihi karakol fotoğraflarından esinlenilerek inşa edilecek polis binalarının 'örnek 'mimari projeleri hazırlandı. Tarihin yaşatılacağı emniyet binaları, engelli vatandaşların ulaşımına uygun hale getirilecek. Mevcut 81 İl Emniyeti, 870 İlçe Emniyet Müdürlüğü ile bin 300 polis Merkezi Osmanlı, Selçuklu ve Türk mimarisinin bütünleştirileceği modelde restore edilecek. Polisin yükselen imajı ile artan hizmet kalitesi güzelleştirilecek emniyet binaları ile ivme kazanacak.