Yazdığı Başka, Yaşadığı Başka Bir Yazar Tanpınar

Ahmet Hamdi Tanpınar, vefatının 50.

yılı dolayısıyla düzenlenen bir programla anıldı . Prof . Dr . M . Fatih Andı , Tanpınar’ın yaşadığı dönemin de etkisiyle şahsiyet bölünmesi yaşadığını söyledi . Andı , ünlü yazarın yazdığının başka , yaşadığının başka olduğunu ifade etti .

Türk edebiyatının büyük yazarlarından biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar vefatının 50’inci yılında anıldı . Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen programda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof . Dr . M . Fatih Andı , Tanpınar’ı anlattı . Andı , Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminin tipik bir aydını olduğunu söyledi .

Tanpınar’ın yaşadığı dönemin bir sonucu olarak , pek çok çelişkisinin olduğuna dikkat çeken Andı , “Trajik bir şair , trajik bir yazar , trajik bir aydındır . Savaşın ortasında Darülfünun’da okuyor . Ama nasıl bir eğitim sistemi ki o sistemin içerisinden Ahmet Hamdi Tanpınar çıkabiliyor . O Ahmet Hamdi Tanpınar ki o trajik yönüne rağmen Türkiye’de 10 tane kültür adamını saymak gerekirse bunun içine girecek bir adam” dedi .

“Nerede yetişti , nasıl yetişti , hangi kaynaklar onu yetiştirdi?” sorularını soran Andı , bu sorulara yine kendi cevap verdi . Sadece Tanpınar’ın değil , onun neslinin de başarılı olduğunu ifade eden Andı , sözlerini şöyle sürdürdü : “Tanpınar’ın nesline bakalım . Bir nesil önceye , bir nesil sonraya bakalım . Ferit Kam’ı , Babanzade Ahmet Naim’i , Mehmet Akif’i , Yahya Kemal’i , Ahmet Haşim’i , Necip Fazıl’ı kim yetiştirdi? O zaman şunu söyleyebiliriz . Boşuna imparatorluk olmuyor . Onun suyunun suyu bile bu tür dev isimleri yetiştirebiliyor . Peki onu yıkıp yerine yeni bir eğitim sistemi ikame etmeye çalışan yeni yapılanma kimleri yetiştirdi . Orhan Veli’yi yetiştirdi , Cahit Sıktı’yı yetiştirdi , Sait Faik Abasıyanık’ı yetiştirdi . Bunlar da ilk nesli Cumhuriyet’in… Cumhuriyet’in okullarında yetişmişlerdir . Bu genç neslin akıbetlerine bir bakın , hayatlarında içkiye gark olmuşluk esastır . Pek çoğu genç yaşlarda alkole bağlı hastalıklardan gitmiştir . Alemlerde kaybolmuş bir nesil . İbretlik bir durum değil mi bu? Tanpınar’ın yetişme şartlarını Osmanlı’nın son döneminde aramak lazım . “



SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ MÜTHİŞ BİR SİSTEM ELEŞTİRİSİ

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın müthiş çelişkiler içerisinde bir yazar olduğuna dikkat çeken Andı , “Ancak o , edebiyatın her alanında çok başarılı eserler vermiş , musiki , mimari , resim , tarih gibi alanlarda çok iyi olan bir aydındır . Saatleri Ayarlama Enstitüsü müthiş bir sistem eleştirisidir . Ancak Tanpınar büyük bir kumarbazdır da . Yani yazdızları başka yaşadığı başta bir yazardır” diye konuştu .

Tanpınar’ın toplumda bilinen genel kanaatin aksine müfrit bir CHP’li olduğunu ifade eden Andı , en sevdiği liderin İsmet İnönü , en nefret ettiği liderin ise Adnan Menderes olduğunu söyledi . “Ahmet Hamdi Tanpınar , yaşadığı dönemin şahsiyet bölünmesini yaşamıştır” diyen Prof . Andı , Tanpınar’ın her yönüyle tanınması ve o şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi .