Türk Telekom'dan 81 İlde Fiber İnternet

Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay:``2011 içinde toplam 730 bin hane, işyeri, fabrikaya fiber optiktesisi yapıldı.

2012 senesinde bu 3 kat daha artacak``-Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan : ``Fiber altyapısının bulunduğu lokasyonlarda ADSL müşterilerimiztalep ettikleri fiber internet paketine geçiş yapabilecek ve geçişücreti ödemeyecek`` ( fotoğraflı ) İSTANBUL - 30 . 01 . 2012 - Türk Telekom Üst Yöneticisi ( CEO ) Gökhan Bozkurt , 6 , 8 milyon ADSL müşterileri bulunduğunu belirterek , ``Yüksek hız , yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor . Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik . Fiber optik ağlarla öreceğiz artık Türkiye`yi`` dedi .

Bozkurt , fiber teknolojisini 81 ilde internet servis sağlayıcıların hizmetine sunmalarına ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada , son 6 yılda 10 milyar liraya yakın yatırım yaptıklarını , 2011`in ilk 9 ayında 1 , 5 milyar lira yatırımın gerçekleştiğini , 2011 yılsonu hedefinin 2 , 2 milyar lira olduğunu anımsattı .

Bozkurt , 2011 itibariyle dünyada 2 milyar internet kullanıcısı bulunduğunu , her kaybedilen işe karşılık teknoloji dünyasında 3 yeni iş imkanı doğduğunu , web teknolojisi kullanan KOBİ`lerin verimliliğinin yüzde 10 arttığını , ihracatlarının ise iki katına çıktığını anlattı .

Gökhan Bozkurt , ``6 , 8 milyon ADSL müşterimiz var . Yüksek hız , yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor . Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik . Fiber dünyasıyla açılmamız , halkımızı yeni teknolojiyle tanıştırmamız lazım . Fiber optik ağlarla öreceğiz artık Türkiye`yi`` diye konuştu .

Meseleye sadece karlılık açısından bakmadıklarını , 81 ilde mevcut bulunduklarını dile getiren Bozkurt , dijital uçurumu kaldırmak adına çabaladıklarını , bu uçurumun kalkmasıyla birlikte Türkiye`nin de gelişeceğini , Türkiye`nin gelişmesinin , Türk Telekom`un da gelişmesi anlamına geldiğini kaydetti .

Türk Telekom`un yurtdışı çıkış hızı 2005 yılında 30 gigabitken , bugün 40 kat arttığını , data kullanım oranlarının ise son 6 yılda 10 kata çıktığını ifade eden Bozkurt , bu durumda fiber dönüşümünü yapmanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi . Bozkurt , 2003 sonlarında ADSL`le bir devrim yaşandığını , şimdi fiberle bu devrimi daha ilerilere götüreceklerini dile getirdi .

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bozkurt , 2011 yılında 730 bin haneye fiber optik altyapının ulaştığını , bunların halihazırda yüzde 25`inin aktif kullanıcı olduğunu söyledi .

-``AB`nin 30 megabitlik 2020 hedefini , 100 megabitle 2015`te yakalayacağız``-Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay da , 2011 yılında 17 bin 600 kilometre fiberoptik hattı tesis ettiklerini , buna ek olarak 2 bin kilometre de site içlerine tesisat yaptıklarını belirterek , gelinen noktada 150 bin 600 kilometrelik fiber optik altyapısına sahip olduklarını kaydetti .

Türkiye`nin cadde ve sokaklar dahil tüm yol ağının 200 bin kilometre olduğunu anımsatan Atalay , Türkiye`nin fiber optik altyapısında Avrupa`da ilk üç içinde yer aldığını söyledi .

Atalay , şehirler , ilçeler , santraller , bölgeler arasında döşenen iletim amaçlı altyapının yüzde 85`inin ; santrallerden eve çekilen hatları içeren erişim altyapısının ise yüzde 80`inin Türk Telekom tarafından tesis edildiğini aktardı .

Bugüne kadar öncelikli olarak iletim tarafının tamamlandığını , şimdi evlere kadar gittiklerini dile getiren Atalay , sözlerini şöyle sürdürdü : ``2011 içinde toplam 730 bin hane , işyeri , fabrikaya fiber optik tesisi yapıldı . 2012 senesinde bu 3 kat daha artacak . 2011 yılında fiber optik tesis hızımız saatte 9 kilometre . 2011 yılında saatte 520 haneyi fibere geçirdik . 2012`de bunu 3 kat artırmayı planladık . 2012 yılında 1 . 500 haneyi bir saat içinde fiber optik altyapıya geçireceğiz . ``Fiber optik çalışmalarının İstanbul , İzmir , Ankara ile sınırlı olmayacağının altını çizen Atalay , ``İnşallah AB`nin 30 megabit olarak öngördüğü 2020 rakamını , 100 megabite yakın bir rakam olarak 2015 sonunda gerçekleştireceğiz`` dedi .

Atalay , bir soruya verdiği yanıtta , 2015 sonuna kadar Türkiye`deki şehir ve ilçelerin tamamında en azından tesis olarak fiber altyapısının bulunmasını hedeflediklerini söyledi .

-``Aynı ücretle 8 megabit yerine 24 megabit hız``-Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ise , fiber altyapısına sahip ürünün nasıl yaygınlaştırılacağına ilişkin olarak internet servis sağlayıcılarla yoğun görüşmelerde bulunduklarını belirterek , yalnızca yeni site ve evlerde değil , mevcut binalarda da kullanımı artırmak için çalıştıklarını söyledi .

Demircan , fiber internete ulaşan hane ve işyerlerinin yılsonunda 3 milyon gibi bir rakama ulaşacağını ifade etti .

Fiber altyapısının bulunduğu lokasyonlarda ADSL müşterilerinin , talep ettikleri fiber internet paketine geçiş yapabileceklerini ve geçiş ücreti ödemeyeceklerini ifade eden Demircan , mevcut müşterilerin ADSL paketi için ödedikleri ücrette değişiklik olmadan yüksek hızlı fiber internet paketlerinden faydalanmalarını sağlayacaklarını anlattı .

Demircan , şu bilgileri paylaştı : ``İnternet servis sağlayıcılarının mevcut müşterileri kampanya kapsamında hiçbir ücret ödemeden daha yüksek hızlı fiber internet paketlerine geçiş yapabilecek . Örneğin bugün 8 megabit kullanan bir müşterimizin binasına fiber gittiği anda internet servis sağlayıcıları o hanelerle hemen iletişime geçip , `Artık evinizde fiber var , bundan sonra 8 değil 24 megabit kullanacaksınız ve şu anda ne ödüyorsanız , onu ödemeye devam edeceksiniz` diyecekler . ``Erem Demircan , fiber internetten yararlanmak için daha yüksek hızlara uygun modemlere ihtiyaç duyulduğunu , internet servis sağlayıcıların da uygun şartlarla bu modemleri müşterilere sağlayacağını kaydetti .

( AYL-HÜL )
Kaynak: AA