Tarihi Final Djokovic'in

2 yenen Djokovic olduANKARA - 29.

  01 . 2012 - Avustralya Açık Tenis Turnuvası`nda tek erkeklerde şampiyonluğu , tarihe geçecek final maçında İspanyol Rafael Nadal`ı 3-2 yenen Sırp Novak Djokovic kazandı .

Erkekler teniste dünya sıralamasının bir ve iki numaralarını karşı karşıya getiren maçta Djokovic , rakibini , 5 saat 53 dakika süren mücadelenin ardından 5-7 , 6-4 , 6-2 , 6-7 ve 7-5`lik setlerle yendi ve bu sonuçla dünya sıralamasının zirvesindeki yerini tazeledi .

Kariyerinin 5 . Grand Slam şampiyonluğunu kazanan 24 yaşındaki Sırp tenisçi , bugün elde ettiği başarıyla hem 2 milyon 300 bin Avustralya dolarının sahibi oldu hem de Avustralya Açık`taki son şampiyon unvanını korudu .

Maç ise , Grand Slam tarihinin en uzun final karşılaşması olarak tarihe geçti . Bir önceki rekor , 1988`deki Amerika Açık finalinde 4 saat 54 dakika ile Ivan Lendl-Mats Wilander karşılaşmasında kırılmıştı . Karşılaşma ayrıca , Avustralya Açık`ın en uzun mücadelesi olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı .

-Farklı boyutta bir maç-Her iki oyuncu da , Grand Slam tarihinin en uzun finali olmasına ve yorgunluktan ayakta duracak hallerinin kalmamasına rağmen kalitelerinden ödün vermedi ve tenisseverler bu sayede , çok farklı boyutta , tarihe geçecek bir maça tanık olma imkanını buldu .

Maça iki tenisçi de tutuk başladı . Nadal , oyuna motive olmakta zorlanan rakibine oranla ilk sette daha etkili bir performans sergiledi ve 1 saat 20 dakika süren ilk seti 7-5 kazandı . Sönük geçen sette sonuca , her iki tenisçinin yaptığı basit hatalar tesir etti . İlk sette Djokovic 19 , Nadal 17 basit hata yaptı .

İkinci set , ilk sete oranla daha çok keyif verdi . Her iki tenisçinin de kalitelerini yansıtmaya başladığı setin 4 . oyununda Djokovic , rakibinin servisini kırarak kendisine 3-1 ile avantaj sağladı . Nadal`dan daha üstün görünen Djokovic rakibinin servis oyununda bir , kendi servis oyununda iki kez set puanı için oynadı , ancak bu şansların hiçbirini değerlendiremedi . Djokovic`e seti getiren puanı Nadal , servis kullandığı 10 . oyunda çift hata yaparak hediye etti . 6-4 biten bu sette Djokovic`in servis karşıladığı vuruşlarla doğrudan sayı getiren vuruşlardaki ağırlığı etkili oldu .

Üçüncü sette de Djokovic`in üstünlüğü hissedildi . Bir önceki sette olduğu gibi 4 . oyunda rakibinin servisini kıran Djokovic , bu avantajını , üstüne bir kez daha servis kırarak set sonuna kadar korudu ve 45 dakika süren bu seti 6-2 kazanarak 2-1 öne geçti .

Dördüncü sette her iki tenisçi de finale yakışır bir oyun sergiledi . Djokovic , 8 . oyunda 3 kez servis kırma imkanını bulmasına rağmen daha önceki setlere oranla daha cesur oynayan Nadal`ın 0-40`tan geri gelmesiyle bu şanslardan faydalanamadı ve 9 . oyuna 4-4 eşitlikle girildi . Taraflar , geri kalan oyunlarda birbirlerinin servislerini kıramadı ve 6-6 beraberliğin sağlandığı setin galibini belirlemek için ``tie-break``e gidildi . Son derece heyecanlı geçen ve kalitenin son derece yükseldiği ``tie break``i Nadal , üst üste 4 sayı alarak 7-5 kazandı ve setlerde durumu 2-2`ye getirdi .

Final setinde skordaki denge 6 . oyunda bozuldu . Nadal , bu oyunda , yorulduğunun işaretlerini veren rakibinin servisini kırdı ve 4-2 ile avantajlı duruma geçti . Ancak Djokovic , servis karşılamadaki üstünlüğünü bir sonraki oyunda tekrar korta yansıttı ve rakibinin servisini kırarak durumu 4-3`e getirdi . 9 . oyunda maçın en uzun ``rally``si oynandı . Yorgun düşen ama varını yoğunu ortaya koyan iki tenisçinin 31 vuruşluk ``rally``sinde gülen taraf Nadal oldu . 10 . oyun 5-5 eşitlikle sona erdi . Djokovic , 11 . oyunda rakibinin servisini kırdı ve maç için servis kullanma şansına sahip oldu . Nadal , 12 . oyunda olağanüstü bir savunma yaparak Djokovic`i hataya zorladı ve servis kırma şansını yakaladı . Ancak bunu değerlendiremedi ve Djokovic , bu seti 7-5 , maçı da 3-2 kazanarak tarihi bir galibiyet elde etti .

-İstatistikler-Djokovic Nadal-----------------------------------------------------İlk servis %59 %67Ace 9 10Çift hata 24Basit hata 69 71Doğrudan sayı getiren vuruş 57 44Servis kırma oranı %35 ( 20`de 7 ) %67 ( 6`da 4 ) File önü başarı oranı%74 ( 31`de 23 ) %84 ( 19`da 16 ) Toplam sayı 193 176 ( ÇAĞ-MTE )
Kaynak: AA