Kırgızlar, Abd Üssüne Bayrak Açtı

Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Almazbek Atamabayev’den sonra halk da ABD üssüne tepki gösterdi.

Kırgızlar, Abd Üssüne Bayrak Açtı
2001’den beri ülkede faaliyet gösteren ABD askeri üssünü protesto eden vatandaşlar , üssün kapatılması talebiyle ABD’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı .


Daha çok üsse yakın yerleşim yerlerinde yaşayanların iştirak ettiği eylemde göstericiler , çevreye verdiği zarar gerekçesiyle ABD üssünün kapatılmasını , maruz kaldıkları zararın karşılanmasını talep etti .

Olaysız gerçekleştirilen gösteride eylemciler , “Obama mektuplarımıza cevap ver” , “Kırgızlar , cennet gibi ülkemize sahip çıkalım” , “Temiz çevre istiyoruz” , “Temiz çevrede yaşamak için mücadele” ve “ABD askeri , ülkemi terk et” şeklinde pankart taşıdı . Bazı sivil örgüt temsilcilerinin de iştirak ettiği gösteride , büyükelçilik binası önüne çizmelerin ters giydirildiği sopalar dikildi .

Üs aleyhine sloganlar da atan eylemciler , taleplerini içeren bildiri metnini elçilik görevlilerine teslim ettikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı .

Yaklaşık 11 yıldır Kırgızistan’da faaliyet gösteren ABD askeri üssü daha önce de birçok defa kapanmak istenmişti . ABD mevcut askeri üssün ismini ‘transit merkez üs’ şeklinde değiştirerek Kırgızistan’daki askeri varlığını koruyabilmişti . Üssün kira sözleşmesi ise 2014’te sona eriyor .


Bundan önce de Kırgızistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev üs ile ilgili olumsuz açıklamada bulunmuştu . Atambayev en son “ Kırgızistan`ın sivil havaalanında askeri üsse ihtiyacı yok , bu tehlikelidir . Manas`ın sivil havaalanı olmasını istiyoruz . Ya ABD 2014 yılında Manas`tan çıkar ya da Rusya veya başka ülkelerle ortaklaşa transit taşımacılık merkezi kurar . " uyarısında bulunmuştu .