Kara Kış İstanbul'da

İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle AKOM, kırmızı alarma geçti.

Kara Kış İstanbul'da
Sibirya ve Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren İstanbul ' da kar yağışı sürüyor .

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre , kar yağışı il genelinde dün akşam saatlerinde şiddetli rüzgar ve hava sıcaklığının düşmesiyle etkili olmaya başladı . Kar yağışı İstanbul ' da , pazartesi , salı ve çarşamba günleri de aralıklarla etkisini gösterecek . İstanbul Boğazı ve kentin kuzey kesimlerinde kar yağışı etkisini daha fazla gösteriyor .

İstanbul ' da hava sıcaklıkları kar yağışının etkisiyle 3 ve 5 derece azalırken , kuvvetli rüzgarla don ve buzlanma bekleniyor . Sibirya ' dan gelen soğuk havayla birlikte , İstanbul ' un yanı sıra Marmara Bölgesi ' nin bazı bölgelerinde kar yağışının etkili olacağı tahmin ediliyor .

İstanbul ' da bugün için en düşük sıcaklığın eksi 1 derece , en yüksek sıcaklığın 2 derece , salı günü en düşük eksi 2 , en yüksek 1 , çarşamba günü de en düşük eksi 1 ve en yüksek 1 derece hava sıcaklığı bekleniyor . Perşembe gününden itibarende İstanbul ' da parçalı bulutlu hava etkili olacak . Kar yağışı perşembe günü sıcaklıkların artmasıyla etkisini yitirecek .

-Kar kalınlıkları-
Kar yağışının etkili olduğu bölgelerde yapılan ölçümlerde , kar kalınlığı Arnavutköy , Sarıyer , Sancaktepe , Çekmeköy ve Çamlıca ' da 10 , Beylikdüzü , Avcılar , İkitelli ' de 6 , Beşiktaş , Bakırköy , Bostancı , Ümraniye ve Çatalca ' da 5 , Riva , Beykoz ' un köyleri , Sarıyer Zekeriyaköy ' de 20 , Kağıthane ve Maslak çevresinde ise 8 santimetre olarak tespit edildi .

-İstanbul ' da ' kırmızı ' alarm
İstanbul ' u sabaha karşı etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi ( AKOM ) ' ' sarı ' ' alarmdan ' ' kırmızı ' ' alarma geçti .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ' nden yapılan açıklamaya göre , AKOM , İstanbul ' u sabaha karşı etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle ' ' sarı ' ' alarmdan ' ' kırmızı ' ' alarma geçti . Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri sorumlu oldukları bölgelerde sabaha kadar tuzlama çalışmaları yaptı .

İstanbul ' da sabah trafiğinde kar nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken , bazı sürücülerin emniyet şeritlerini işgal etmeleri nedeniyle kargaşa yaşandı , kaza ve kürüme çalışmalarına gitmek isteyen görevlilerin ulaşımını zorlaştırdı .

Ekipler , dün gece 3 bin 772 ton tuz , 73 ton solüsyon kullandı . Kar yağışının başladığı 19 Ocak ' tan bugüne toplam 18 bin 932 ton tuz , 442 ton solüsyon kullanıldı .

Karla mücadele ekipleri 9 bölgede 2 bin 406 personel , 870 araç ile gece ve gündüz buzlanmaya karşı çalışmalarını 24 saat esasına göre devam ediyor .

Ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen Buzlanma Erken Uyarı Sistemi ( BEUS ) sayesinden buzlanma olan yollara müdahale ediliyor . Sensörlerin algıladığı yol yüzeyi sıcaklığı otomatik olarak merkez bilgisayarlarına iletiliyor . Burada yapılan analizlerle , sahada çalışan küreme ve tuzlama amirlerinin cep telefonlarına 45 dakika öncesinden ' ' buzlanma başlangıcı müdahale edin ' ' şeklinde uyarı mesajı gönderiyor . Ekipler belirtilen yolda çalışma yaptıktan sonra yine sensörlerden ' ' Buzlanmaya müdahale edildi , risk ortadan kalktı ' ' mesajı geliyor . Ekipler bu çalışma ile zamandan tasarruf ederek daha çok bölgede çalışma imkanı bulurken önemli miktarda tuz tasarrufu da sağlanıyor .

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının başlattığı ' ' evsizlere barınma ' ' çalışmaları , Sarıyer Ferahevler Mahallesi ' nde bulunan Metin Oktay Spor Salonu ' nda devam ediyor . Bugün itibariyle 368 vatandaşın her türlü imkanı sağlanarak misafir ediliyor .

-İstanbul ' da deniz ulaşımı iptal
İstanbul Şehir Hatları AŞ , kenti etkisi alan yoğun kar yağışı nedeniyle Üsküdar-Beşiktaş seferlerini karşılıklı olarak iptal etti .

Şehir Hatları AŞ ' den alınan bilgiye göre , yoğun kar yağışı nedeniyle görüş mesafesinin azalması üzerine Üsküdar-Beşiktaş ve Beşiktaş-Üsküdar seferleri iptal edildi .

Karaköy-Kadıköy , Kadıköy-Beşiktaş , Eminönü-Kadıköy ve Adalar seferleri ise karşılıklı olarak gecikmeli olarak yapılabiliyor .

Yetkililer , diğer seferlerin ise normal seyrinde devam ettiğini bildirdi .

-İDO ' nun iptal seferleri-
İstanbul Deniz Otobüsleri ( İDO ) , İstanbul ve Marmara Denizi ' nde etkili olan kar yağışı ve poyraz nedeniyle bazı seferlerini iptal etti .

Saat 09 . 30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy , saat 08 . 00 Armutlu-Armutlu tatil köyü/Yenikapı-Bostancı , saat 07 . 30 Bandırma/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri yapılamadı .

Bostancı-Yenikapı/Armutlu tatil köyü-Armutlu arasında saat 17 . 15 deniz otobüsü ile Bandırma/Yenikapı arasında saat 18 . 30 hızlı feribot seferleri de hava muhalefeti dolayısıyla yapılamayacak .

-İstanbul ' da şehir hatları seferleri normale döndü
İstanbul ' da kar yağışı nedeniyle bir süre ara verilen Üsküdar-Beşiktaş seferlerinin normale döndüğünü bildirdi .

Şehir Hatları AŞ ' den alınan bilgiye göre , yoğun kar yağışı nedeniyle görüş mesafesinin azalması üzerine iptal edilen Üsküdar-Beşiktaş ve Beşiktaş-Üsküdar seferleri normale döndü .

-İstanbul ' da THY seferleri iptal
İstanbul ' u etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle THY ' nin Atatürk Havalimanı ' ndan yapılması gereken çok sayıda iç ve dış hat seferi iptal oldu .

Alınan bilgiye göre , yoğun kar yağışı nedeniyle THY ' nin Atatürk Havalimanı ' ndan yapılması gereken Kişinev , Lyon , Paris , Simferopol , Selanik , Kahire , Riga , Barselona , Nice , Cenevre , Bologna , Hamburg , Saraybosna , Milano , Lviv , Lübliyana , Priştina , Üsküp ve Minsk ' in de aralarında bulunduğu dış hat seferleri ile Kars , Trabzon , Ankara , Muş ağrı , İzmir , Batman , Kayseri , Gaziantep , Hatay , Antalya ve Dalaman ' a olan çok sayıda iç hat seferi karşılıklı olarak iptal edildi .

Bu arada çok sayıda iç ve dış hat seferinde de olumsuz hava şartları nedeniyle gecikmeler yaşanırken , Atatürk Havalimanı ' na inmesi gereken bazı uçaklar da yedek meydanlara iniş yaptı .

THY yetkilileri , uçakları iptal olan yolcuların otellere yerleştirildiğini , istemeleri halinde ise bilet iade işlemlerinin yapıldığını kaydetti .

Devlet Hava Meydanları İşletmesi ( DHMİ ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur da , gece saatlerinde başlayan yoğun kar yağışıyla birlikte 40 kişilik kar mücadele ekibi ve 17 tane kombine kar mücadele ile yardımcı araçlarla , kar temizleme çalışmalarına başlandığını ve çalışmaların sabaha kadar sürdüğünü söyledi .

' ' Şu anda 3 pistimizde iniş ve kalkışlara hazır halde ' ' diyen Özuğur , pistlerdeki frenleme değerlerinde herhangi bir sıkıntının bulunmadığını kaydetti .

Özuğur , kar temizleme araçlarının pistlere girmesi , havalimanıdaki yoğun trafik ve uçaklara yapılan de-icing işlemi ( uçakların alkol ve glikoz karışımı bir sıvı ile yıkanması ) nedeniyle zaman zaman iniş ve kalkışlarda gecikmelerin yaşandığını ifade etti .

Yoğun kar yağışı yüzünden zaman zaman görüş mesafesinin 800 metrenin altına düştüğünü belirten Özuğur , ancak pistlerden birinin cat3 kategorisinde olduğu için bu durumun bir sıkıntı yaratmadığını sözlerine ekledi .