Kanada'da Namus Cinayeti Davasıkıngston

Kanada`da, namus cinayetleri işlemekten suçlu bulunan bir Afgan ailenin 3 bireyi ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

  Kanada ' nın Ontario eyaletinde görülen davada mahkeme jürisi 15 saatlik bir görüşmenin ardından 58 yaşındaki Mohammad Shafia , eşi 42 yaşındaki Tooba Yahya ile oğlu 21 yaşındaki Hamed ' i , evin ergenlik çağındaki 3 kızı ile çok eşli evlilik yapan Shafia ' nın birinci eşini öldürerek birinci derecede cinayet işlemekten suçlu buldu .

Savcılığın , sözkonusu kişilerin , giyim , biriyle çıkma , sosyalleşme ve interneti kullanma konusundaki katı aile kurallarına karşı çıktıkları gerekçesiyle öldürüldükleri iddiasıyla açtığı davanın ardından kararı açıklayan Ontario Yüksek Mahkeme Yargıcı Robert Maranger cinayetleri , ' ' çarpıtılmış namus kavramından doğan soğukkanlılıkla işlenmiş utanç verici cinayetler ' ' olarak niteledi .

Sanıkların suçlu bulunması için yeterli delilin bulunduğuna hükmeden Maranger , ' ' Bundan daha çirkin , alçakça daha namussuzca işlenen bir suç olamaz . Bu soğukkanlılıkla , alçakça işlenmiş cinayetlerin gerisindeki açıkça görünen neden , bu 4 kişinin sizin çarpıtılmış ahlak kavramınıza aykırı davranmalarıydı . Bunun hiçbir medeni toplumda yeri olamaz ' ' diye konuştu .

Kararın okunmasının ardından yazılı bir açıklamada bulunan Kanada Adalet Bakanı Rob Nicholson , ' ' namus cinayetlerinin barbarca ve Kanada ' da kabul edilemez olduğunu ' ' bildirdi .

Kanada ' da ömür boyu hapis cezası , şartlı tahliye hakkı tanınmadan 25 hapis cezası olarak infaz ediliyor .

Mahkemede iddia makamı cesetleri 30 Haziran 2009 ' da Ontario eyaletine bağlı Kingston ' da bir kanalda su altında kalmış bir araç içinde bulunan 19 yaşındaki Zainab , 17 yaşındaki Sahar , 13 yaşındaki Geeti ile 52 yaşındaki Rona Amir Mohammad ' in kaza süsü verilmiş önceden planlı bir cinayetin kurbanı olduğunu öne sürdü .

Görülen davada savcılık sanıkların kurbanlarını başka bir yerde suda boğarak öldürdükten sonra cesetlerinin bulunan araca yerleştirerek kanala bıraktıkları iddiasına yer verdi .

Savunma tarafıysa ölümlerin kaza sonucu meydana geldiğini ileri sürdü . Avukatlar aileye ait aracın , evin en büyük kız Zainab ' in diğer kız kardeşlerini ve babasının ilk eşini aracıyla gezdirdiği sırada kazara su kanalına yuvarlandığını iddia etti . Sanıklar arasında bulunan Hamed de olay yerinden polise haber vermemesine karşın kazaya tanık olduğunu söyledi .

Kararın ardından açıklamada bulunan Shafia ' nın avukatı Peter Kemp , kararın , müvekkilinin gizlice kayda alınan bir ses bandında söylediği ' ' Bundan daha büyük ihanet , kalleşlik ve tecavüz olamaz ' ' , ' ' Beni idam sehpasına çıkarsalar da namusumdan daha çok değer verdiğim bir şey olmaz ' ' şeklindeki sözleri nedeniyle verildiği kanaatinde olduğunu söyledi .

Jürinin , müvekkilinin bu sözlerini davadaki fiziki delilden daha fazla dikkate aldığı kanısında olduğunu belirten Kemp , ' ' Müvekkilim yaptığı nedeniyle değil , söyledikleri nedeniyle suçlu bulundu ' ' diye konuştu .

Hamed ' in avukatı Patrick McCann da karardan hayal kırıklığına uğradıklarını ve temyize gideceklerini söyledi . McCann mahkum edilen diğer iki sanığın da temyize gidecekleri beklentisinde olduğunu söyledi .

Varlıklı bir işadamı olan Shafia ve ailesinin Afganistan ' ı 1992 ' de terk ettikten sonra bir süre Pakistan , Avustralya ve Dubai ' de yaşadığını ve 2007 ' de Kanada ' ya göç ettiğini belirten yetkililer , Shafia ' nın ilk eşinin kendisine çocuk verememesi nedeniyle ikinci eşi Yahya ile evlendiğini , ancak Kanada kanunlarının çok eşliliğe izin vermemesi nedeniyle Shafia ' nın ilk evliliğini gizli tuttuğunun anlaşıldığını kaydetti .
Kaynak: AA