İsveç'te Sercan Budakçı İçin İmza Kampanyası Başlatıldı

İsveç`in Stockholm kentinde 9 Temmuz akşamı gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Sercan Budakçı`nın ölümünün açıklığa kavuşturulması ve sorumluların yargılanması için imza kampanyası başlatıldı.

  Geçtiğimiz sene 9 Temmuz`da bilet meselesi yüzünden otobüs şoförü ile tartışan 27 yaşındaki Sercan Budakçı , olay sonrası polis tarafından gözaltına alınarak Handen semtindeki polis karakolunda bir hücreye kapatılmıştı . Annesine telefon eden Sercan Budakçı , konuşmasında gözaltına alındığını ancak hatanın kendisinde olmadığını ; coplarla dövüldüğünü ; beyninin yerinden çıkacakmış gibi hissettiğini belirtmiş ancak annesinden kaygı duymamasını isteyerek Pazartesi günü ifadesi alındıktan sonra serbestbırakılacağını söylemişti . Daha sonra karakoldaki memurlarla konuşan Budakçı , kendini iyi hissetmediğini belirterek hastaneye sevk edilmek istemiş fakat genç muayene edildikten sonra sevke gerek olmadığına karar verilmişti . Annesiyle konuştuktan 4 saat sonra Sercan Budakçı , havalandırma parmaklıklarına bağlı bir çarşafa asılı olarak bulunmuştu .

Polis olaydan 4 gün sonra Sercan Budakçı`nın intihar ettiğini ve polisin herhangi bir kusur ve ihmali olmadığını açıkladı . Tepkiler ve ailenin başvurusu üzerine bağımsız bir araştırma yapılması kararlaştırdı . Araştırmayı yapan Haninge Sosyalist Parti insan hakları sorumlusu avukat Mattias Bernhardsson , Sercan Budakçı`nın intihar ettiğini ancak sistemin ve uygulamaların gencin ölümüne zemin hazırladığını savundu . Yapılan araştırmalar Sercan Budakçı`yı muayene eden kişinin doktor lisansına sahip olmadığınıve intihar eden gence isteği üzerine çarşaf verildiğini gösterdi .

İsveç-Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği , İsveç Türk Sanat ve Kültür Derneği ve İsveç Alevi Federasyonu`nun takipçiliğini sürdürdüğü Sercan Budakçı`nın ölümünün sorumlularının açığa çıkarılması için yapılan imza kampanyasına katılmak isteyenlerin ad ve soyadlarını solidaritet . sercan@gmail . com adresine bildirmeleri yeterli oluyor .
Kaynak: İHA