İstanbul'da 'kırmızı' Alarmistanbul

İstanbul`u sabaha karşı etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ``sarı`` alarmdan ``kırmızı`` alarma geçti.

  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ' nden yapılan açıklamaya göre , AKOM , İstanbul ' u sabaha karşı etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle ' ' sarı ' ' alarmdan ' ' kırmızı ' ' alarma geçti . Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri sorumlu oldukları bölgelerde sabaha kadar tuzlama çalışmaları yaptı .

İstanbul ' da sabah trafiğinde kar nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken , bazı sürücülerin emniyet şeritlerini işgal etmeleri nedeniyle kargaşa yaşandı , kaza ve kürüme çalışmalarına gitmek isteyen görevlilerin ulaşımını zorlaştırdı .

Ekipler , dün gece 3 bin 772 ton tuz , 73 ton solüsyon kullandı . Kar yağışının başladığı 19 Ocak ' tan bugüne toplam 18 bin 932 ton tuz , 442 ton solüsyon kullanıldı .

Karla mücadele ekipleri 9 bölgede 2 bin 406 personel , 870 araç ile gece ve gündüz buzlanmaya karşı çalışmalarını 24 saat esasına göre devam ediyor .

Ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen Buzlanma Erken Uyarı Sistemi ( BEUS ) sayesinden buzlanma olan yollara müdahale ediliyor . Sensörlerin algıladığı yol yüzeyi sıcaklığı otomatik olarak merkez bilgisayarlarına iletiliyor . Burada yapılan analizlerle , sahada çalışan küreme ve tuzlama amirlerinin cep telefonlarına 45 dakika öncesinden ' ' buzlanma başlangıcı müdahale edin ' ' şeklinde uyarı mesajı gönderiyor . Ekipler belirtilen yolda çalışma yaptıktan sonra yine sensörlerden ' ' Buzlanmaya müdahale edildi , risk ortadan kalktı ' ' mesajı geliyor . Ekipler bu çalışma ile zamandan tasarruf ederek daha çok bölgede çalışma imkanı bulurken önemli miktarda tuz tasarrufu da sağlanıyor .

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının başlattığı ' ' evsizlere barınma ' ' çalışmaları , Sarıyer Ferahevler Mahallesi ' nde bulunan Metin Oktay Spor Salonu ' nda devam ediyor . Bugün itibariyle 368 vatandaşın her türlü imkanı sağlanarak misafir ediliyor .
Kaynak: AA