Belçikalılar 24 Saatlik Genel Greve Gitti

Belçika`da hükümetin emeklilik reformuna karşı kamu ve özel sektör çalışanları bir 24 saatlik genel greve gitti.

  Ulaşımdan kamu kurumlarına , hastanelerden hapishanelere , postanelerden özel sektördeki birçok iş yerine kadar hayatı olumsuz etkileyen genel grevi destekleyenler kadar karşı çıkanlar da var .



Belçika genelinde dün akşam saat 22 . 00’den itibaren geçerli olan ve 24 saat sürecek genel grev kararında tren , otobüs ve metro gibi toplu taşımanın yanı sıra posta idaresi , cezaevleri , belediyeler , devlet televizyonu gibi çok sayıdaki kurum çalışanı bir günlüğüne iş bıraktı . Üç büyük kamu ve özel sektör sendikanın ortaklaşa düzenlediği grev kararıyla hükümetin çıkarmak istediği sosyal güvenlik reformu protesto ediliyor . Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vincent Van Quickenborne , 541 gün bulan federal hükümeti kurma müzakerelerin uzamasından dolayı geç kalındığını savunduğu reformların bir an önce hayata geçirmekte kararlı .



Erken emeklilik yaşını değiştiren , bilfiil çalışma yılını 35’ten 40`a çıkartan ve emeklilik yaşını kademeli olarak 65`den 67`ye çekmek gibi emeklilik sisteminde bir dizi değişiklikler öngören kanun tasarısına çalışanlardan sert tepkiler gelmeye devam ediyor . Çok sayıda çalışan ise greve gidenlerin endişelerini anladıklarını fakat bu şekildeki bir eylemle sorunun tarafı olmayan masum vatandaşların cezalandırıldığı görüşünde .



Charleroi havalimanı bir günlüğüne tamamen kapanırken Brüksel yakınlarındaki Zaventem havalimanı minimum düzeyde hizmet vermeye devam ediyor . Çok sayıda uçuş Hollanda ve Almanya’daki yakın havalimanlarına yönlendirildi . Uluslararası seferler dahil olmak üzere ülkenin hiçbir yerinde tren seferleri yapılmıyor . Flaman ve Valon bölgelerinde otobüsler çalışmazken , başkent Brüksel bölgesinde asgari hizmet sunuluyor . Genel grev kararına rağmen bugün planlanan AB zirvesi çerçevesinde 27 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanları Brüksel’de bir araya gelecek . Okulların bir kısmı kapılarını öğrencilere bugün açarken , birçok okulda eğitime bir gün ara verildi . Hastane ve hapishanelerde de acil servisler haricinde hizmet verilmiyor .



Hükümet kanadı emeklilik reformundaki kararlı tutumunu sürdürürken , sendikacılar kendileriyle istişare edilmeden acı reçetenin önlerine konduğunu savunuyor .