Buz Yüküne Dayanamayan Enerji Hatları Koptu

Sakarya`nın Karasu ilçesinde, üzerinde biriken karların buz tutması sonucu oluşan ağırlığa dayanamayan enerji nakil hatlarında kopmalar meydana geldi.

Buz Yüküne Dayanamayan Enerji Hatları Koptu
 

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ( SEDAŞ ) `den yapılan açıklamada , son günlerde etkili olan kar yağışına dikkat çekildi . İletken tellerin , üzerinde donan karın buza dönüşmesiyle ağırlığı kaldıramayarak koptuğu ve elektrik kesintilerine yol açtığı kaydedildi . Enerji nakil hatlarının kopması nedeniyle Karasu ilçesi ve Kurudere , Limandere , Darıçayırı ve Yuvalıdere beldeleri ve köylerinde elektrik kesintisinin yaşandığı ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi : " Buz yükünün ana hatlarda iletken telleri koparması nedeniyle alternatif hatlardan ilçeye enerji de alınamadı . Bu durum , Kurudere , Limandere , Darıçayırı ve Yuvalıdere beldeleri ve köylerinde de yaşandı . Buz yükü , enerji nakil hattı ana omurgasında da iletken kopmaları ve izolatörlerin kırılıp yerinden çıkması şeklinde zarara yol açtı . İletkenlerdeki aşırı buz yükü direkleri yıkamasa da , alçak gerilim şebekesinde mahalle ve sokak aralarında hat safhada iletkenlerin kopmasına neden oldu . Sahil şeridindeki enerji dağıtım hatları daha çok zarar gördü . "

SEDAŞ ekiplerinin kopan iletkenlerin yeniden çekilmesini ve kırılan izolatörlerin yenilenmesini sağlayarak şehir şebekesini yeniden ayağa kaldırmak için büyük bir mücadele verdikleri kaydedildi . Açıklamada şöyle denildi : " SEDAŞ ekipleri şebekeye yeniden elektrik verilebilmesi için yapılan çalışmalar sırasında , hava muhalefeti ile de mücadele etmek zorunda kaldılar . SEDAŞ , Karasu`da 9 ayrı ekiple çalışmalarını sürdürüyor . Ekipler bölgede yaşanan arızalarla başa çıkmak , enerji alamayan tüm köylerde arızaların giderilmesi için yüksek tempolu bir mücadele veriyor . Öncelikle yüksek gerilim şebekesinin devreye alınmasına ve kademeli olarak alçak gerilim şebekesindeki arızaların giderilmesine çalışılıyor . "