Kustendorf festivali sona erdi

Yönetmen Emir (Nemanja) Kusturica'nın organize ettiği ''Kustendorf'' film ve müzik festivali sona erdi.

Kustendorf festivali sona erdi
  Sırbistan ' ın batısında yer alan Zlatibor Dağı ' ndaki ' ' Mokra Gora ' ' adlı doğa parkında Kusturica tarafından kurulan ve ahşap evlerden oluşan Drvengrad ' da ( Tahta Kent ) 2008 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl 17 Ocakta başlayan ' ' Kustendorf ' ' festivalinin sona ermesi nedeniyle ödül töreni düzenlendi .

Festivalin ' ' en iyi filmi ' ' ni belirlemek için İranlı oyuncu Leila Hatami , Fransız yönetmen Pierre Edelman ve ünlü Sırp oyuncu ve yapımcı Zoran Cviyanovic ' ten oluşan 3 kişilik jüri belirledi . Jüri , ' ' en iyi film ' ' olarak İspanyalı genç yönetmen Fernando Pomares ' in ' ' Alto Sause Köyü ' ' filmini seçti . Yönetmen Pomares ' e , ' ' Kustendorf ' ' a özgü ' ' Altın Yumurta ' ' ödülü verildi .

Sırbistanlı genç yönetmen Yelena Gavriloviç ' in ' ' Gençler neredesiniz? ' ' adlı filmi festivalde ' ' Gümüş Yumurta ' ' ödülüne layık görüldü . ' ' Bronz Yumurta ' ' ödülü ise Polonyalı yönetmen Pyotr Subotki ' nin ' ' Glasgow ' ' filmine verildi .

Festivalin kurucusu Kusturica , kapanış töreninde yaptığı konuşmada , festivalin ' ' sosyal , çevreci ve kültürel projelerin korunmasına ' ' yönelik çalıştığını , katılımcı sayısının ilerideki dönemlerde bu sebeplerden dolayı pek artmayacağını ifade etti .

Festivalin , genç sinemacılar için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Kusturica , ' ' Mimarisiyle bu yer ve bu festival , genç yapımcıların gelişmesine yol açmaktadır ' ' dedi .

Belçika , İngiltere , Estonya , İtalya , Kanada , Kırgızistan , Makedonya , Meksika , Almanya , Polonya , Portekiz , Rusya , Sırbistan , Fransa ve İspanya olmak üzere 16 ülkeden , 20 filmin yarıştığı festivalin kapanış töreni , Sırp halk oyunları gösterisi ile sona erdi .

' ' Çağdaş Girişimler ' ' , yarışma programı ve müzik programından oluşan festivalin 7 günlük programında , 41 gösteri seyirciyle buluştu .

Tartışılan yönetmen Kusturica ' nın ' ' Kustendorf ' ' festivaline katılmakla bölgedeki basının ilgisini çeken Türk sinemacı Nuri Bilge Ceylan ' ın yanı sıra , festivale ünlü Fransız oyuncu İsabelle Huppert de katıldı .

Nuri Bilge Ceylan ' ın ' ' Bir Zamanlar Anadolu ' da ' ' filminin de gösterildiği festivalde , Benico Del Toro ( Porto Riko ) , Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşler ( Belçika ) , Jean-Pierre Edelman ( Fransa ) , Zoran Cvijanoviç ( Sırbistan ) , Leila Hatami ( İran ) ve Asghar Farhadi ( İran ) gibi ünlü isimler de yer aldı .

Festivalin kapanışına , ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik de katıldı .