Türkmenistan’da Seçim Heyecanı

Türkmenistan’da 12 Şubat`ta yapılacak devlet başkanlığı seçimi için geri sayım başladı.

Türkmenistan’da Seçim Heyecanı
  Seçimlerde Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov`un yanı sıra mevcut kabineden 2 bakan ve üst düzey bürokratlar yarışıyor .



Türkmenistan Seçim Kanunu çerçevesinde tüm adaylara seçimlerde medyadan eşit şartlarda yararlanma imkânı veriliyor . Ülkenin en çok izlenen programlarından olan ‘Vatan’ ana haber bülteninde tüm adaylar sırasıyla seçim programlarını anlattı .



Ayrıca , adayların seçmenlere yönelik propaganda konuşmaları ülkedeki tüm devlet gazetelerinde yer aldı . Adaylar her gün ülkenin çeşitli yerlerinde bizzat veya özel temsilcileri aracılığıyla seçmenlerle buluşuyor .




Yerli ve yabancı gözlemcilerin yakından izleyeceği seçimlere , halktan yüksek katılım hedefleniyor . Bu sebeple , başta başkent Aşkabat olmak üzere ülkenin dört tarafında meydanlarda , halkın en çok uğrak yerlerinde ve caddelerde halkı seçimlere davet eden pankartlar asıldı . Adayların resimlerinin de bulunduğu dev pankartlar halkın ilgi odağı oldu .




YABANCI GÖZLEMCİLER İŞBAŞINDA

8 adayın yarışacağı seçimler , yabancı gözlemciler tarafından da takip edilecek . Bağımsız Devletler Topluluğu ( BDT ) gözlemcileri , Türkmenistan’a geldi . Türkmenistan Yüksek Seçim Kurulu tarafından yabancı gözlemciler için merkez oluşturuldu .



BDT`ye üye ülkelerden 60’a yakın gözlemci seçimlerde görev yapacak . BDT gözlemci misyonunun başkanı Yevgeni Sloboda , uluslararası kanunlar çerçevesinde seçimleri takip edeceklerini belirtti .



Ayrıca , Birleşmiş Milletler ( BM ) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ( AGİT ) örgütlerinden de gözlemcilerin gelmesi bekleniyor .



Türkmenistan Yüksek Seçim Kurulu`ndan yapılan açıklamaya göre , ülkede 2 , 9 milyon seçmenin seçimlere katılması bekleniyor . Ülke genelinde 2 bin 307 seçim bölgesi oluşturuldu . Ayrıca , yurtdışındaki Türkmen vatandaşları İstanbul ve Moskova gibi 29 ayrı şehirlerde açılan sandıklarda oy kullanabilecek .