Sarkozy: 'afganistan'daki Görevimiz 2013'te Sona Erecek'

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Afganistan`daki Fransız askerlerinin görev süresinin 2013`te sona ereceğini belirtti.

  Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai , Paris`te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü . Elysee Sarayı`nda gerçekleşen görüşmede , ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan`ın doğusundaki Kapisa vilayetinde Afgan askerlerinin 4 Fransız askerini öldürdüğü , 16 askeri de yaraladığı olay ele alındı . Görüşmede ayrıca , liderlerin öldürülen Fransız askerlerinden dolayı Fransa`nın Afganistan`da yürüttüğü askeri eğitimleri askıya alması ve yıl sonuna kadar ülkeden çekilmesi konusu konuşuldu .

Görüşmenin hemen ardından Afgan lider Karzai ile ortak basın toplantısı düzenleyen Sarkozy , Afganistan`daki Fransız askerlerinin görev süresinin 2013`te sona ereceğini söyledi .

Afganistan`da 3 bin 600 askeri bulunan Fransa`nın bu yıl sonuna kadar bin askerini geri çekmeyi planladığını belirten Sarkozy , 4 askerinin NATO müttefiki Afgan askerleri tarafından öldürülmesinden sonra askıya aldığı askeri eğitimlerin , Afgan hükümetinden alınan garanti doğrultusunda 2013`ten sonra tekrardan başlayabileceğini bildirdi . Sarkozy ayrıca , 4 askerinin öldürüldüğü Afganistan`ın doğusundaki Kapisa vilayetin sorumluluğunun Mart ayından itibaren Afgan güçlerinde olacağını ifade etti .

Afganistan`ın , kendi iç güvenliği ve halkın korunması için gerekli çalışmaların sağlandığına değinen Karzai ise , ülkede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi . ISAF birliklerinin 2014 yılına kadar ülkeden çekilerek güvenlik ve istikrarı sağlama görevini Afgan ordusuna devretmesi konusunda ise Karzai , Afgan hükümetinin ve güçlerinin ülkedeki geçiş sürecinden umutlu olduklarını belirtti . Afgan lider Karzai , ayrıca , görev devrinin en erken 2013sonuna , en geç ise 2014 yılı sonu itibariyle gerçekleşeceğini belirtti

Geçtiğimiz günlerde Fransa`da yayımlanan bir ankete göre , Fransız halkının yüzde 84`ü , bu yılın sonuna kadar askerlerin geri çekilmesinden yana .
Kaynak: İHA