KCK davasında 5 tahliye

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya ilişkin davaya devam edildi. Duruşmada, 5 sanığın tahliye edilmesi kararlaştırıldı.

KCK davasında 5 tahliye
  Diyarbakır 6 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ndeki 41 ' inci duruşmaya mazeret bildiren 25 tutuklu sanık katılmazken , 79 ' u tutuklu 82 sanık ise hazır bulundu .

Duruşmada , tutuklu sanıklardan İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey ile ilgili ev ve iş yerlerinde arama , delil toplanmasına yönelik hazırlanan tutanaklar ve mahkeme kararları okundu .

Sanık avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar , mahkeme kararı olmaksızın İHD ' de arama yapıldığını , bunun tutanaklara geçmesini istediklerini söyledi .

Mahkeme Heyeti Başkanı Menderes Yılmaz , sanık Erbey ile ilgili yapılan telefon dinlemeleri ve aramaların usule uygun olmadığı , bu nedenle dosyadan çıkarılması yönündeki taleplerinin reddine karar verildiğini açıkladı .

Sanık Erbey ' in , Kürtçe konuşmaya başlaması üzerine mikrofonu kapatıldı .

-5 kişi tahliye edildi-

Mahkeme heyeti , duruşmaya verdiği kısa bir aradan sonra tutuklu sanıklar Seyithan Şen , Veysi Akar , İhsan Sevitek , Abdurrahim Tanrıverdi ve Adnan Bayram ' ın tahliyesine , diğer sanıkların da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi .

Duruşma 9 Nisan 2012 gününe ertelendi .

-İstenen cezalar-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ' nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede , bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu ( YSK ) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ' nin de aralarında bulunduğu 104 ' ü tutuklu 152 sanık hakkında ' ' Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma ' ' , ' ' Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma ' ' ve ' ' Terör örgütüne yardım ve yataklık etme ' ' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor .

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK ' nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok ' un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede , kapatılan Demokratik Toplum Partisi ' nin ( DTP ) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ' in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı , 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor .