Kaset eski korku yeni

CHP'yi yeniden dizayn etmek için piyasaya sürülen skandal kasedin arkasındaki örgütün ortaya çıkarılmaması için ne gerekiyorsa yapılmış.

Kaset eski korku yeni
  Baykal ' ın o dönemdeki avukatı Şahin Mengü ' nün , soruşturmanın kadük kalmasına yol açacak şekilde başvuru yaptığı anlaşıldı . Diğer yandan , dosyada bir ilerleme kaydedemeyen Savcı Yücetürk ise Emine Ülker Tarhan döneminde YARSAV ' a girdi ve daha sonra başkan yardımcılığına getirildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı , CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile milletvekili Nesrin Baytok ' a ait olduğu ileri sürülen uygunsuz görüntülerle ilgili soruşturmayı ' örgütlü suç ' kapsamına alırken , dosyada yaklaşık iki yıldır hiçbir ilerleme kaydedilmemesinin arkasında yatan gerçekler de gün yüzüne çıkmaya başladı . CHP ' yi yeniden dizayn için piyasaya sürülen , Baykal ' ı koltuğundan eden , Kemal Kılıçdaroğlu ' nu da CHP genel başkanlığına taşıyan kaset skandalının arkasındaki isimlerin ortaya çıkmaması için Kılıçdaroğlu ve Sav ekiplerinin seferber olduğu anlaşıldı . Kısa süreli beraberliğin ardından birbirlerine cephe alarak ' düşman kardeşler ' haline gelen Kılıçdaroğlu ve Sav ekibinin kaset skandalının üzerine örtme amacıyla kurduğu koalisyonun ise kalıcı olduğu görülüyor .

Skandal görüntülerin Mayıs 2010 tarihinde internette yayınlanmasının ardından Deniz Baykal partinin genel başkanlığından ayrılmak zorunda kaldı . Avukatı CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise konuyla ilgili olarak ' örgütlü suç ' şikayeti yerine , olayın boyutunu küçültüp , ' özel hayatın gizliliğini ihlal ' şikayetiyle suç duyurusunda bulundu . Ankara Başsavcılığı da bunun üzerine dosyayı bilişim suçlarına bakan Savcı Bülent Yücetürk ' e verildi .

Yine bu sıralarda dönemin CHP Genel Sekreteri Önder Sav ' ın desteklediği Kemal Kılıçdaroğlu CHP liderliğine gelirken , Baykal ' ın avukatlığını yapan Şahin Mengü de Önder Sav ' ın yanında yer aldı . Kılıçdaroğlu ' nun genel başkan adaylığının açıklandığı MYK toplantısında Baykal yanlılarının ' bu ortaya çıkartılsın , Baykal ' a komplo örgüt işi ' çıkışına rağmen Mengü ' nün de içinde yer aldığı Sav ekibi , konunun kişisel bir suç olduğu üzerinde durarak olayın örgüt yanını gözardı etti . Böylece Sav ' ın isteğine boyun eğen CHP yönetimi komplo kurbanı olduğu belirtilen eski genel başkanlarını kaderiyle başbaşa bıraktı .

BAYKAL MENGÜ ' YÜ AZLETTİ

Şahin Mengü ' nün suç duyurusunu soruşturmanın ' kadük ' kalmasına yol açacak şekilde sadece ' özel hayatın gizliliğini ihlal ' üzerine oturtması ve savcılığın da bilişim suçu kapsamında dosyayı ele alarak ilerleme kaydedememesi üzerine Baykal devreye girdi . Önce Önder Sav ' ın yanında yer alan Mengü ' yü azleden Baykal , yerine de Ankara ' da kriminal ve örgütlü suçlarla ilgili davalara bakan Muzaffer Yılmaz Hukuk Bürosu ' na avukatlık vekaletini verdi . Hukuk Bürosu ' nda basın toplantısı düzenleyen Baykal ' ın yeni avukatı Muzaffer Yılmaz , davayı aldığı dönemde yaptığı açıklamada şikayeti yenileyeceklerini ve örgüt işine bakılması için suç duyurusunu yeniden yapacaklarını bildirdi . O tarihlerde dosyayı devralan Yılmaz ' a Mengü ' nün dosya aktarımında yardımcı olmadığı öğrenildi .

Yılmaz , özel hayatın ihlali genişletilerek kaset olayının örgütlü suç kapsamında değerlendirilmesi için savcılığa yeniden başvurdu . Soruşturma savcısının yeni başvuruları dikkate almaması üzerine başvurular birkaç kez ' örgüt işi ' şeklinde tekrarlandı .

SAVCI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Avukat Yılmaz ' ın başvurularını geri çeviren soruşturma savcısı Bülent Yücetürk , dosyada hiçbir ilerleme de kaydetmedi . Baykal ' a yakın isimler , Yücetürk ' ün yurt dışından beklenen IP tespitlerini bile dosyaya koymadığını ve soruşturmayı bir adım ilerletemediğini savundu . Ardından dönemin YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan tarafından derneğe üye yapıldı . Bir ay sonra Tarhan , CHP milletvekilliği için istifa etti ancak yeni genel başkanın seçildiği kongrede referansıyla Yücetürk başkan yardımcısı görevine getirildi . Böylece Tarhan , soruşturmayı savsaklayan Yücetürk ' ü ödüllendirmiş oldu . CHP milletvekili seçilen Tarhan da Kılıçdaroğlu tarafından ' grup başkanvekili ' yapılarak ödüllendirildi .

BAŞSAVCILIK , ÖRGÜT İŞİ , DEDİ

Ancak Ankara Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş ' in , sürpriz bir şekilde dosyayı 19 Eylül 2011 tarihinde savcı Bülent Yücetürk ' ten alarak , Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ' na verdiği öğrenildi . Dosyanın özel yetkili savcılığa verilmesinde Savcı Bülent Yücetürk ' ün hiçbir ilerleme sağlayamamasının yanında , Baykal ' ın Mengü ' nün yerine getirdiği avukatı Yılmaz ' ın selefinin aksine defalarca ' örgüt kapsamında değerlendirilsin ' başvurusu yapmasının etkili olduğu bildirildi .

Dosyayı inceleyen Başsavcılığın , ' Bu olay , CHP ' nin yeniden dizayn edilmesi amacıyla yapılmış , arkasında yasadışı örgüt olması muhtemel bir operasyondur ' değerlendirmesi yaptığı belirtildi . Başsavcılığın ' Arkasında örgüt var ' diyerek gönderdiği soruşturma dosyasını Özel Yetkili Ankara Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından yürütülüyor .

KCK ' ya var kaset için gözlemci yok

CHP eski MYK üyesi Savcı Sayan , CHP yönetiminin kaset davasına duyarsızlığını , ' Ankara Adliyesi ' ne bir kişi bile göndermeyenler KCK davasına gözlemci gönderdi . Uzun süre partiye hizmet vermiş Sayın Deniz Baykal ' ı ise unuttular , unutturmak istediler ' sözleriyle ifade etti . ' Olayın bilişim suçu olmadığını , örgüt işi olduğunu hep söyledim . Bugün bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı ' diyen Sayan , dosyanın bilişim savcısında 2 yıl bekletilmesini de eleştirerek , ' Delillerin ortadan kalkması ve özel yetkili savcının inceleyeecek bir şey bulamaması için mi 2 yıl beklendi? ' sorusunu sordu .

Kemal Bey rahatsız

Skandalın örgütlü suç kapsamında incelenmesinden rahatsız olduğunu değerlendirmeleriyle ortaya koyan CHP lideri Kılıçdaroğlu , eski Genel Başkan Deniz Baykal ' a ait kaset soruşturmasında adı geçen örgüte ilişkin bir soru üzerine , ' Önümüzdeki günlerde göreceksiniz , özel yetkili savcı , CHP ile ilgili bir dosya çıkaracaktır . İsimsiz ihbar mektuplarını koyacaktır herhalde ' dedi . CHP ' yi kimin dizayn etmek istediğine ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu , ' Ben ne bileyim , bakalım savcı ne diyecek? ' diye konuştu .

KURULTAY 3 MART ' TA TOPLANACAK

Öte yandan , CHP ' de olağanüstü tüzük kurultayının tarihinin 3 Mart olarak belirlendiği ve kurultayın Ankara Atatürk Spor Salonu ' nda yapılacağı belirtildi . Kurultayda muhaliflerin tüzük değişiklikleri taleplerinin yanı sıra CHP Genel Merkezi ' nin hazırladığı tüzük taslağı da görüşülecek . CHP tüzüğüne göre delegelerin yüzde 51 ' inin imzasıyla genel başkanın değiştirilmesi amacıyla seçim yapılabiyor . Bu da 625 oya denk düşüyor .