Gilmore, Orta Doğu Turundadublin

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, İsrail ve Filistin`i kapsayan 4 günlük Orta Doğu turuna başladı.

  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer yetkililerle bugün Gazze ' de bir araya gelmesi planlanan Gilmore ' un , BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu ( UNRWA ) Başkanı Filippo Grandi ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle de görüşeceği bildirildi .

Ziyaret çerçevesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ' yu da ziyaret edecek Gilmore , yaptığı açıklamada , Orta Doğu ' da barış arayışının İrlanda dış politikasının temel meselelerinden biri olmayı sürdürdüğünü belirtti .

' ' Kendi tecrübemizden , barışı tesis etme sürecinin , özellikle ilk kritik adımları atmanın ne kadar zor olabileceğini iyi biliyoruz ' ' diyen Gilmore , tarafların Ürdün hükümetinin desteğiyle bir dizi doğrudan görüşmeye katılmış olmasının cesaret verici olduğunu , ancak umut veren bu başlangıcın ileriye taşınması gerektiğini vurguladı .

Gilmore , ' ' Gazze ' yi ziyaret etme ve İsrail ' in abluka siyasetinin Gazze halkı ve ekonomisi üzerindeki ciddi etkilerini kendi gözüyle görme olanağı bulmuş olmaktan memnun olduğunu ' ' da belirtti .

İsrail Parlamentosu ( Knesset ) Başkanı Reuven Rivlin ' in geçen hafta İrlanda ' ya yaptığı ziyaret sırasında , İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D . Higgins ' in İsrail ve Filistin ' i ziyaret etmesi gündeme gelmiş , Higgins bu yönde bir davet almaktan onur duyacağını bildirmişti .

İrlanda ' da bir önceki hükümetin Dışişleri Bakanı Micheal Martin , 2010 yılında İsrail ' in geçiş izni vermemesi üzerine , Gazze Şeridi ' ne Mısır üzerinden giriş yapmıştı . Ziyaret sonrasında International Herald Tribune gazetesine yazdığı bir makalede Gazze izlenimlerini aktaran Martin , ' ' Uluslararası insan hakları standartları çerçevesinde Gazze ' deki durumun insanlık dışı ve kabul edilemez olduğunu ' ' ifade etmişti .
Kaynak: AA