Arınç: Kürt Kimliğini Tanımak Başka Terörle Mücadele Başkadır

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde ‘Kürtlerin bütün haklarını vereceğiz’ şeklindeki sözlerine Diyarbakır’da açıklık getirdi.

  Başbakan Yardımcısı Arınç , Meclis ve katıldığı bütün toplantılarda memleketin bir gerçeği olan Kürtlerin dillerini inkar etmenin doğru olmadığını söylediğini dile getirdi .

Arınç , Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi ' nde programa katılmadan önce , gazetecilerin , ' anadil ' ile ilgili sorusunu cevapladı . Başbakan Yardımcısı Arınç , &ldquo ; Bir kimlik varsa bunu herkes rahatlıkla dile getirebilmeli . Bu kimliğin bütün kültürel hakları anayasa ve insan hakları evrensel ilkeleri çerçevesinde tanınmalı ve kullanmalı . Biz anadilinin geliştirilmesi ve kullanılması bugün de radyo ve televizyonculuk aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaştırılmasını arzu ediyoruz . Anadilde eğitimin tartışmalı bir konu olduğunu siz de biliyorsunuz . Anadilde eğitim öğretim anadilde seçmeli ders bütün bunlar konuşulabilir . Ancak belli imkansızlıklar nedeniyle eğitim konusunun şimdilik mümkün olamayacağını düşünüyorum . Benim Meclis`teki konuşmamı getirip anadile uyarlamak herhalde doğru bir şey değil . &rdquo ; ifadelerini kullandı .

Halkların birbirleriyle kucaklaşması ve ülkenin birliği için ne gerekiyorsa anayasal çerçevede yapılacak yeni tanımlamalarla verileceğini ifade ettiklerini anlatan Arınç , şunları söyledi : &ldquo ; Buna başka bir şey daha ilave ediyorum . Kürt kardeşlerimizi kimlikleriyle tanımak başkadır , teröre karşı olmak apayrı bir şeydir . Kürt kardeşlerimizi ne kadar çok seviyorsak terörle de o kadar şiddetle mücadele edeceğiz . Bu ülkede yaşam hakkında yapılan müdahalelere karşı mücadelemizi cesur bir biçimde yürüteceğiz . Bu mücadele , sadece silahla olacak bir şey de değil . Dolayısıyla ekonomik , toplumsal , siyasi bakımdan terörü meydana getiren ve azdıran sebeplerle de mücadele edeceğiz . Sözlerimizin bu çerçevede anlaşılmasını diliyorum . &rdquo ;