3 boyutlu nesne görünmez hale getirildi

Bilim adamları Teksas Üniversitesi'nde büyük bir başarıya imza attı.

3 boyutlu nesne görünmez hale getirildi
  Teksas Üniversitesi ' nden bilim insanları 18 santimetre büyüklüğündeki silindir biçimindeki bir boruyu plazmonik meta madde kullanarak görünmez hale getirdiler . Ancak deneyin görünür ışık değil , mikro dalga alanında sonuç verdiği de belirtildi .

Dünya çapında sayısız bilim insanı , nesneleri görünmez hale getirebilmek için farklı görünmezlik pelerinleri üzerinde çalışıyor . Bu deneylerin büyük çoğunluğunda negatif kırılma indisine sahip yapay maddeler kullanılıyor . Bu meta maddeler yoluyla nesnenin etrafındaki ışık kırılıyor . Bu yolla araştırmacılar iki boyutlu nesneleri görünmez hale getirmeyi başarmıştı . Aynı şeyin üç boyutlu nesnelerde de yapılabileceği şimdiye kadar sadece teorik olarak kanıtlanmıştı .

YENİ BİR TEKNİK
Teksas Üniversitesi ' nden bilim insanları ise farklı bir yöntem geliştirdiler . Işığın dağılımında kendine özgü niteliklere sahip olan plazmonik meta maddeler kullandılar . Bu maddeler günlük yaşamdaki maddelerin tam tersi şekilde ışığın yolunu değiştiriyor . &ldquo ; New Journal of Physics&rdquo ; adlı dergiyi yayımlayan İngiliz Fizik Enstitüsü ' nden ( IoP ) Prof . Andrea Alu &ldquo ; Görünmezlik peleriniyle cismin dağıtım alanları örtüştüğünde birbirlerini karşılıklı olarak söndürüyorlar&rdquo ; şeklinde konuştu .

Bu yöntemle fizikçiler silindiri 3 , 1 megahertz büyüklüğündeki frekansa sahip mikrodalgalar için görünmez hale getirebildi . Araştırmacılar nesneye hangi açıdan bakılırsa bakılsın deneyin tam bir başarı ile sonuçlandığını vurguluyor . Prof . Alu &ldquo ; Prensipte bu teknik , görülebilir ışık için de kullanılabilir . Ancak görünmez kılınabilecek nesnenin büyüklüğü ışığın dalga boyuna bağlı&rdquo ; diye konuştu .

Görünür ışık , mikrodalgalara göre çok daha kısa bir dalga boyuna sahip olduğu için bu yolla sadece metrenin milyonda biri büyüklüğündeki ( mikrometre ) nesneler görünmez hale getirilebiliyor .