El Hekim'den Görmez'e Ziyaretankara

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ``Aynı Allah`a, aynı peygambere, aynı Kur`an`a iman eden bir Müslümanın, başka bir Müslümanın camisine girerek bomba patlatmasının izahını ne kendimize ne de dünyaya yapabiliriz`` dedi.

  Görmez , Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim ile makamında bir araya geldi .

Mehmet Görmez , yaptığı konuşmada , El Hekim ' i yaptığı ilmi çalışmalardan gıyaben tanıdığını , vicahen de tanımaktan mutluluk duyduğunu söyledi .

Türkiye ' nin kardeş Irak ile çok büyük tarihi yakınlığı ve komşuluğu olduğunu dile getiren Görmez , şöyle devam etti : ' ' Biz Müslümanlar , dünya hayatının bir imtihan olduğuna inanırız . Her fert , her toplum için bu imtihan farklılık arz edebiliyor . Iraklı kardeşlerimizin imtihanı ise biraz daha zor geçti . Çok zor süreçlerden geçtiler . Önce istibdat ve zulüm dönemini yaşadılar . Sonra bölgesel savaşlar dönemi geldi . Daha sonra da bir işgal dönemi yaşadı . Öyle ki bu işgal dönemi , Yüce Rabbimizin Kur ' an-ı Kerim ' de söylediği bir ayeti harfi harfine bize göstermiş oldu ; ( Onlar işbaşına geçtikleri zaman yeryüzündeki nesli ve ekinleri mahvetmek için çalıştılar sürekli . ) ' ' Savaşların ve işgallerin ne büyük fesatlar doğurduğunu hep birlikte gördüklerini belirten Görmez , ' ' Derken , işgal kuvvetleri çekildi . Hepimiz büyük emellere kapıldık . Artık Irak ' taki bütün mütefekkirlerin , düşünürlerin , alimlerin , siyasetçilerin el birliğiyle Irak ' ı yeniden inşa etmesini bekledik . Bunu beklerken üzücü haberler gelmeye başladı . Aslında bu üzücü haberlerin tohumlarının işgal döneminde de atıldığını biliyoruz ' ' dedi .

Irak ' ın ' ' mezhepçilik , mezhep kavgası ' ' denilebilecek yeni bir sürece girdiğini vurgulayan Görmez , ' ' Aynı Allah ' a , aynı peygambere , aynı Kur ' an ' a iman eden bir Müslümanın , başka bir Müslümanın camisine girerek bomba patlatmasının izahını ne kendimize ne de dünyaya yapabiliriz ' ' diye konuştu .

Görmez , Müslümanlar arasında geçerli olan kavramın ' ' vahdet ' ' , yani birlik olduğuna işaret ederek , ' ' Biz bu sene Türkiye ' deki bütün camilerde Kerbela şehitlerini anmak için programlar yaptık . Orada bir konuşma yaptım , ' Kerbela , aslında ibretler ve derslerle dolu büyük bir medresedir ' dedim . Buranın kerb-u belasını bu çağa taşımak hiçbir Müslümana yakışmaz ' ' dedi .

Bu dönemde başlayan mezhepçiliği , birtakım siyasi düşüncelerin , ayrımcı fikirlerin , cehaletin mezhep rengine bürünerek ortaya çıkması olarak değerlendirdiğini bildiren Görmez , ' ' Bu gibi hallerde , özellikle İslam alimlerine , dini müesseselere çok büyük görevler düşüyor . Ziyaretinizin de buna hizmet edeceğine inanıyorum ' ' ifadesini kullandı .

- ' ' Müslümanları birbirine düşürmek isteyenler var ' ' -El Hekim ise Irak ile Türkiye arasındaki dostluğun , muhabbetin varlığını tarihten bildiklerini söyledi .

Irak ' ın siyasi , din ve mezhep , millet ve ırk açısından mozaik bir yapıya sahip olduğunu belirten El Hekim , ' ' Çeşitli renklerin , çeşitli yaprakların buluştuğu güzel bir levha olarak bize güç kattığına inanıyoruz çeşitli grupların , bir çiçek buketi olduğunu düşünüyoruz ' ' dedi .

El Hekim , Irak ' ın uzun zamandır mezhepçilik yaşamadığını belirterek , ' ' Bütün gruplar barış içinde yaşıyordu , bir sıkıntı da yoktu . Birtakım siyasi hedefler güden hükümetler geldi ve Irak halkına çeşitli yönlerden kötülükler yaptı . Irak ' taki işgalci Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra Irak halkı artık yeni bir döneme geçmiştir ve barış içinde yaşamaktadır . Iraklılar arasında muhabbet ve hoşgörünün en yüksek derecesini yaşamak istiyoruz kendi aramızda ' ' diye konuştu .

İslam ' ın barış ve sevgi dini olduğunu vurgulayan El Hekim , şunları kaydetti : ' ' Müslümanlar kendi enerjilerini , güçlerini birleştirip doğru yolda kullanırsa çok önde oluruz . Çeşitli isimler altında , Müslümanları hangi mezhepten olursa olsun birbirine düşürmek isteyenler var . Bunlar Müslümanların enerjilerini doğru yolda kullanmasını istemiyor . Burada İslam alimlerine , din büyüklerine çok büyük görevler düşüyor . Bu buhran ve fitne fitillerini ateşleyenleri susturmaları ve Müslümanların enerjilerini doğru yolda kullanmaları için çaba harcamaları gerekiyor . ' '
Kaynak: AA