Dağcılara Pestil Dopingi

Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından Gümüşhane`nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı`nda kurulan kış temel eğitim kampına katılan sporculara, Gümüşhane`nin yöresel ürünleri olan pestil ve köme hediye edildi.

Dağcılara Pestil Dopingi
  Milletvekili Kemalettin Aydın , Vali Yardımcısı Cahit Karatepe , Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaatin Karaca , Torul Kaymakamı Şafak Gürçam , Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ( GÜDAK ) Başkanı Mustafa Akbulut , Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Abdulbaki Kara ile birlikte dağcılık kış temel eğitim kampını ziyaret eden Gümüşhane Valisi Dr . Yusuf Mayda , soğuk hava ve tipiye rağmen kampı gezerek , çadırlarda incelemelerde bulundu . Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Karaca ilebirlikte sporcuları tebrik eden Vali Mayda , Zigana`da kamp kuran 102 sporcu ve 10 eğitmenden oluşan gruba " Hoşgeldiniz " diyerek başladığı konuşmasında Zigana Dağı`nda 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden dağcıları da andı .

Eldeki imkanların güzel bir şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yapan Vali Mayda , buna yönelik çalışmaların devam ettiğini , Gümüşhane`nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi`nde yapımı planlanan kış sporları merkezi ile ilgili bir çalışmanın da sürdürüldüğünü söyledi . Vali Mayda , " Genelde kayakçıların tavsiyesi tek yerde kayak yapılması değil de alternatifli , bir yerde başlayıp diğer yerde devam etmesi şeklinde . Biz de o alternatifi inşallah sağlamış oluruz . Zigana`ya eğitim merkezi gibikullanılacak yerlerle ilgili çalışmalarımızı yaparız . Burasını inşallah daha da geliştirerek , imkanlarını arttırarak güzel hizmetlerin devamını sağlarız . Bu tür güzel doğa aktivitelerinin artarak devamını diliyoruz " dedi .

Sporculara ikram ettikleri pestil ve köme hakkında da bilgi veren Vali Mayda , Pestil ve Köme Üreticileri Birliği`ne teşekkür ederek , içeriğinde bulunan dut , bal ve ceviz ile enerji deposu olarak adlandırılan pestil ve kömenin birlik tarafından verildiğini söyledi . Vali Mayda , Gümüşhane olarak dağcılara ikramlarının pestil ve köme olduğunu da belirterek , " Sporcularımız hem pestil ve kömemizi tanımış olur hem de gittikleri yerlere bizim kültürümüzü anlatırlar " diye konuştu .

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise , Zigana köyünde kurulan Doğa Okulu`nun Zigana Dağı`nda talep edilen eğitim merkezi ile koordineli bir çalışma yapılabileceğini söyledi . Aydın , " Orada 40 yataklı bir merkez oluşturulacak . Onun tamamlayıcısı olarak da Zigana Dağı`nda bir kongre merkezi ya da kültür merkezi diyebileceğimiz bir yapı planlanabilir . Elimizden geleni yaparız biz " ifadelerini kullandı

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaatin Karaca ise , Vali Mayda ve beraberindeki heyete bu ince düşüncelerinden dolayı teşekkür ederek , bu ziyaretin her sporcuya , özellikle her dağcıya nasip olmayacak bir ziyaret olduğunu vurguladı . Karaca , " Bu şartlarda , kışın bu koşullarda devletin valisinin , milletvekilinin , siyasetçisinin , bürokratının böyle bir ortama gelmesini biz gençlik yıllarında özlemiştik . Yaşamadık bunu . İlk benim Elazığ`da valimiz kampımıza gelmiştir . Kırmızı plaka bir araba kampımızageldi diye çok sevinmiş , motive olmuştuk . Ben hepsine sizlerin adınıza teşekkür ediyorum " dedi . " ZİGANA`NIN DAHA AKTİF OLMASI İÇİN EĞİTİM MERKEZİ KURULMASI ŞART " Karaca , Zigana Dağı`nın daha aktif duruma gelebilmesi için bir eğitim merkezi kurulmasını da istedi . Kurulacak tesisin adının " Çığ Şehitleri Kış Eğitim Merkezi " olmasını da isteyen Karaca , " O zaman buraya Türkiye`nin her tarafından doğa sporlarına ilgi duyan , arama kurtarmacılar , dağcılar , tur kayakçıları buraya gelir ve burada bir hareketlilik oluşur . Burası mevcut hali ile fiziki olarak cevap vermiyor . Biz burada kamp ve eğitim yapıyoruz ama sıkıntı içerisindeyiz . Böyle bir katkı sağlanırsa , ülkemizadına , bölgemiz adına ve dağcılık sporu adına büyük bir katkı olur " şeklinde konuştu .

Programda daha sonra kampa katılan sporculara Vali Mayda , Milletvekili Aydın , Vali Yardımcısı Karatepe tarafından pestil ve köme ile Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü`nün hazırladığı tanıtım broşür ve CD`lerinden oluşan çanta hediye edildi .
Kaynak: İHA