Çelik'ten İlaçta Uzlaşma Sinyaliankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç alım protokolü yenileme görüşmelerine ilişkin ``Nihayetinde büyük ölçüde uzlaşacağımız inancı içindeyiz.

  İlaç alınamayacak , ilaç verilemeyecek gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olamaz ama talepleri saygıyla karşılıyoruz`` değerlendirmesinde bulundu .

Çelik , AA muhabirine yaptığı açıklamada , İŞKUR bünyesinde istihdam edilecek 2 bin İş ve Meslek Danışmanı ile ilgili sürecin başladığını ve bugün itibarıyla müracaatların başladığını söyledi . 15-19 Şubat tarihleri arasında teorik ve uygulamalı sınavların yapılacağını ifade eden Çelik , bu sınavlar neticesinde katılımcılara İş ve Meslek Danışmanı sertifikası verileceğini anlattı .

Mesleki Yeterlilik Kurumu`nun eğitim ve istihdam ilişkileri kurulması açısından son derece önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini dile getiren Çelik , Kurumun bugüne kadar 651 meslek standardını belirlediğini ve bunlardan 225`inin Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı .

Çelik , şunları kaydetti : ``2 bin İş ve Meslek Danışmanı , mart ayında İŞKUR bünyesinde çalışmaya başlayacak . Şubat ayında sınavlar bitiyor ve mart ayında da çalışmaya başlayacaklar . 2012 yılı içinde 2 bin İş ve Meslek Danışmanı daha alacağız ve böylece rakam 4 bine ulaşacak . Amaç ne burada? Türkiye`de 2 , 5 milyon işsizimiz var . Her 500 işsize bir iş ve meslek danışmanı vermiş oluyoruz ve 500 kişiyle ilgilenecek İş ve Meslek Danışmanımız olacak . İşçi arayan bir çok sanayicimiz var . Bu taleplere iş ve meslek danışmanı aracılığıyla cevap vermiş olacağız . Ben inanıyorum ki ; İş ve Meslek Danışmanları vasıtasıyla bu konudaki talepler son bulacak ve işe uygun eleman temininde İş ve Meslek Danışmanları çok önemli görev görecek . ``Çelik , ilk kez kamu kurumunda personel alımında Mesleki Yeterlilik Kurumu Standartları arandığına dikkati çekerek , bu standartların 2 bin iş ve meslek danışmanı alımında ilk kez uygulanacağını bildirdi .

-SGK ile eczacılar arasındaki protokol-Çelik , TEB ile SGK arasındaki ilaç alım protokolü yenileme görüşmelerine de değinerek , sağlık hizmeti sunumunda eczacıların önemli bir halka olduğunu söyledi . Bugüne kadar eczacılarla hep diyalog halinde olduklarına işaret eden Çelik , o çerçevede hizmetlerin sunulduğunu belirtti . Çelik , şöyle devam etti : ``Protokol sürecine gelmiş bulunuyoruz . Değerlendirmeler yapılıyor . Bugün benim de kendileri ile bir görüşmem olacak . Nihayetinde büyük ölçüde uzlaşacağımız inancı içindeyiz . Çünkü bir anlamda hepimiz kamu hizmeti görüyoruz . Bu çerçevede ilaç alınamayacak , ilaç verilemeyecek gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olamaz ama talepleri saygıyla karşılıyoruz . O talepler kurumda teknik düzeyde bugüne kadar çalışıldı . Önümüzdeki süreç içerisinde benim de katıldığım toplantılarla son şeklini aldırmış olacağız . Ben bir sıkıntı yaşayacağımız kanaatinde değilim . ``Eczacılarla yapılan görüşmelerde konuşulup anlaşılan çok sayıda konu olduğunu ifade eden Çelik , ``Ama anlaşılmayan bir kaç husus da var . Eczacıların kutu başı bir ücret ödenmesiyle ilgili bir talebi olduğu söyleniyor ama henüz bunu bana ifade etmediler . Görüşmemizde büyük ihtimale uzlaşılamayan konular gündeme gelecek , onları birlikte oturup değerlendireceğiz`` diye konuştu .

-Yüz naklinin SGK tarafından karşılanması-Faruk Çelik , geçtiğimiz günlerde ilk kez yüz nakli uygulamasının gerçekleştirildiğini hatırlatarak , şunları söyledi : ``Mevcut Sağlık Uygulama Tebliği`ndeki durum yüz naklini karşılamıyorsa fiyatlandırma komisyonu var . Bu komisyonda , bu konular ele alınıyor . Bunları , orada değerlendirmemiz gerekiyor ama estetik amaçlı değilse bu konuya müspet baktığımızı ifade edebilirim . Bu konuyu ilgili komisyonda ele alıp değerlendiririz ve buna bir çözüm bulmamız gerekir inancı içerisindeyim ama yapılanlar estetik amaçlı ise bunlar sağlık uygulama tebliği dışındaki uygulamalar . ``
Kaynak: AA