Mars Yüzeyinde 8 Yıl Geçirdiankara

Mars`a sadece üç aylığına gönderilen ancak 8.

  yılını tamamlayan NASA`nın ( Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi ) tekerlekli robotu Opportunity , hala çalışmaya devam ederek bilimadamlarını şaşkına çeviriyor .

Geçen yıl kaybedildiği ilan edilen ikizi Spirit`ten üç hafta sonra Kızıl Gezegen`e konan Opportunity`nin proje sorumlusu NASA`nın Pasadena`daki Jet Motorları Laboratuvarı`ndan John Callas , " İnanılmaz , kendime sürekli bu şey hala çalışıyor diye hatırlatmam gerekiyor . Ama en önemlisi yüzeyde hala çok üretken " diye konuştu .

Mars`ın geçmişinde varolduğu düşünülen suyun faaliyetiyle ilgili ipuçlarını toplamak üzere gönderilen ikiz robotlar , bilim dünyası için çok heyecan verici keşiflerde bulundular .

Spirit , Kızıl Gezegen`in eski hidrotermal sistemine ilişkin kuvvetli kanıtlar bulurken , bu keşif gezegenin en azından bazı bölgelerinde , bilinen yaşama ait , sıvı halde su ve enerji kaynağı gibi en az iki kilit unsurun bulunduğunu gösterdi .

Bilimsel çalışmalarını hala sürdüren Opportunity de kısa süre önce , uzun zamandır incelediği Endeavour kraterinin duvarının yakınında sıcak suyun aktığı ya da süzüldüğüne dair kanıtlar buldu .

Bilimadamları , son kullanım tarihini çoktan doldurmasına rağmen keşiflerini sürdüren Opportunity`nin incelediği dev Endeavour kraterinin duvarının yakınında ince , parlak bir mineral damarı keşfettiğini belirterek , bunun milyarlarca yıl önce suyun bıraktığı alçı taşı ( jips ) olduğunu kaydetmişlerdi .

Bunun Opportunity`nin şimdiye dek Mars`ta suyun varlığı konusunda keşfettiği en kuvvetli kanıt olduğunun altını çizen Amerikalı bilimadamları , Opportunity`nin kamerası ve röntgen spektrometresiyle mineral damarında yaptığı analizin ardından , bunun kartonpiyer ve alçı yapımında kullanılan jips olduğuna kanaat getirdiklerini söylemişlerdi .

Bu arada , keşiflerini sürdüren Opportunity`nin " ilerleyen yaşından " dolayı robot kolunun eklemlerinde " romatizma " benzeri bazı sorunlar baş göstermeye başlasa da , robotun hala çok iyi durumda olduğu belirtiliyor .

Hiç de eski bir robot gibi olmayan Opportunity , dondurucu Mars kışını geçirmek üzere kadar kendisi için en uygun yere kadar ilerledi . Bilimadamları , robotun bu süre zarfında kendisini kapatmadığını ve bu korunaklı yerde çevresindeki kayaları az da olsa hareket ederek incelemeye devam edeceğini belirtiyorlar .

Opportunity`nin ikizi Spirit adlı robotun geçen yıl devre dışı kaldığı açıklanmıştı .

Her tür zor arazide hareket etmeye uygun şekilde tasarlanan 6 tekerlekli Opportinuty`nin yüksekliği 1 , 5 , genişliği 2 , 3 , uzunluğu 1 , 6 metre .
Kaynak: AA