Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek:

24.

  01 . 2012 - Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek , yılın üçüncü çeyreğinde ilk endüstri konut markasını piyasaya sunacaklarını belirtti .

Şimşek , düzenlenen basın toplantısında , Türkiye inşaat sektörünün 2011 yılında yüzde 10`un üzerinde büyüdüğünü tahmin ederken , kentsel dönüşüm söylemleri ve depremin , yıla damga vurduğunu söyledi . Şimşek , Türkiye`de inşaat sektörünün temel sorunlarını ``yapıların güvenliği`` , ``enerji`` ve ``çevre`` şeklinde sıraladı .

Çelik yapıların , bu 3 soruna çözüm olarak sunulduğunu dile getiren Şimşek , ``Türkiye`deki sorun , herkesin bildiği gibi denetim sorunu . Yapı denetim mekanizması sorunluysa , denetlenebilir bir yapı ortaya koymanız lazım`` dedi .

Kamunun , çelik yapıyı önemli alternatiflerden biri olarak görmesi gerektiğine işaret eden Şimşek , ülkelere göre çelik yapı kullanım oranlarını , İngiltere yüzde 54 , ABD yüzde 70 , İran yüzde 80 , İskandinav ülkeleri yüzde 40 , Almanya , Fransa yüzde 30 , Türkiye yüzde 5 şeklinde sıraladı . Şimşek , Türkiye`de çeliğin konut grubunda kullanımının yüzde 1 , endüstriyel yapıda yüzde 4 olduğunu söyledi .

Şimşek , Türkiye`nin yılda 125 bin adet 100 metrekarelik çelik sistemli konutu üretme kapasitesi bulunduğunu , bu kapasitenin bir yılda 3-4 katına çıkmasının mümkün olduğunu , özellikle kamunun çelik yapılara yönelmesinin belirleyici olacağını kaydetti .

Akşan Yapı`nın Türkiye`de en fazla yapısal çeliği üreten firma olduğunu , 750 bin metrekare/yıl üretim kapasitesi bulunduğunu anlatan Şimşek , 2000 yılından bu yana 2 milyon metrekarelik iş tamamladıklarını ifade etti .

Şimşek , Akşan Yapı`nın yurt içi ve yurt dışındaki referans projelerinden bazılarını şöyle sıraladı : ``Libya`da otel , okul , villa ve sosyal tesisler ; Azerbaycan`da otel kompleksi ve villa ; Kıbrıs`ta Doğu Akdeniz Üniversitesi`ne öğrenci yurtları , Abu Dabi`de işçi kampı ve sosyal tesisler ; Göcek Çarşı ve Meydan projesi , Bingöl`de okul binası ve öğretmen lojmanları , Muğla`da hastane , Çerkezköy`de SGK binası , Kırklareli devlet hastanesi . ``Akşan Yapı`nın İzmir`deki 35 . Sokak projesinin , ``Türkiye`nin en büyük çelik konut projesi`` özelliği taşıdığına değinen Şimşek , Ankara`daki AnkaNatura`nın da , Türkiye`nin ilk çok katlı çelik konut projesi olduğunu belirtti .

-``Akkon Çelik Yapı Sistemleri Fabrikası`nın en büyük kullanıcısı Akşan``-2012 yılı üçüncü çeyreğinde ilk endüstri konut markasını piyasaya sunacakları bildiren Şimşek , ``Yılda 35 bin ton çelik üretim kapasitesine sahip Akkon Çelik Yapı Sistemleri Fabrikası`nın en büyük kullanıcısı Akşan . Bu yıl , 10 yıllık deneyimimizi sektörle paylaşacağız . Belki de Türkiye`nin en büyük konut markasını doğuracağız`` dedi .

Şimşek , soruları yanıtlarken , ``Endüstri büyüyebilir , firmalarla paylaşarak bunu ülke geneline yayabiliriz . Üretim fabrikamızı müteahhit firmalara açacağız ve kolektif bir marka altında çözüm getireceğiz`` diye konuştu .

-``2012`de İstanbul`da muhakkak proje yapmak istiyoruz``-Türkiye`de çelik yapının gelişiminin ertelendiğini kaydeden Şimşek , kamunun çeliği önemli çözüm yollarından biri olarak ele alması gerektiğini söyledi .

Şimşek , şu anda sektörde 8-10 firma bulunduğu , önümüzdeki 10 yılda kentsel dönüşümle de birlikte , firmaların çoğalacağını ve çözümün bir parçası olacağını belirtti .

Depremin binaları ağırlıkları oranında etkilediğine dikkati çeken Şimşek , çelik yapıların 7-10 kat daha hafif olduğunu dile getirdi .

Şimşek , Van`daki depremin ardından incelemelerde bulunduğunu , sorunun yanlış inisiyatif kullanılmasından kaynaklandığını , binaların denetlenmediğini anlattı .

2012`de İstanbul`da ``muhakkak`` proje yapmak istediklerini ifade eden Şimşek , 2015 yılı için belirlenen 5 bin konut hedefinin devam ettiğini , bunun artmasını beklediklerini söyledi .

Şimşek , İzmir`de yeni bir proje için 3 arazi incelediklerini ifade ederek , İzmir`de 250 konutluk , Ankara`da 200 konutluk projeleri olacağını bildirdi . Şimşek , İzmir`de metrekare fiyatlarının 1 . 800-2 . 000 lira , Ankara`da 3 bin lira bandında bulunduğunu ekledi .

Melih Şimşek , Van`da çelik yapı sistemi ile inşa ettikleri 8 derslikli Yeşilsu İlköğretim Okulu`nu şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığına teslim edeceklerini bildirdi .

( AND-FAN )
Kaynak: AA