Soykırımı inkar 'Suç' sayıldı

Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Soykırımı inkar 'Suç' sayıldı
  86 ' ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde , ' ' Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır ' ' ifadesi yer alıyor .

Fransa Parlamentosu , 2001 yılında , ' ' Fransa , 1915 ' deki Ermeni soykırımını tanır ' ' ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı .

Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ' nin imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa , iki maddeden oluşuyor . Yasanın ilk maddesinde , ' ' soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın ' ' suç sayılacağı belirtiliyor .

Yasa teklifine göre , suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek .

Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip , anayasa mahkemesine gitmesi halinde , yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek .

-Kanunlar komisyonu başkanı Sueur ' dan Senatoda tarihi konuşma

Kanunlar komisyonu başkanı Jean Pierre Sueur , Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada , ' ' Bu yasa ne işe yarayacak , halkların dostluğuna mı yarayacak , diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi? ' ' diyerek tepkisini dile getirdi .

Senatoda kabul edilen yasa teklifine kanunlar komisyonu , ' ' Fransız anayasasına , ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı ' ' olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı .

Yasa teklifine karşı çıkan kanunlar komisyonu tarafından hazırlanan önerge ve yine yasa teklifi aleyhindeki iki ayrı önerge , genel kurulda bu akşam açık farkla reddedildi . Senato genel kurulu , daha sonra sunulan 5 değişiklik önergesini de reddetti .

Meclis 22 Aralık ' ta , bugün Senatoda onaylanan söz konusu yasa teklifini kabul etmişti .

Fransa ' da tarihçiler , anayasa uzmanları ve gerek sağ , gerek sol basının önemli bir kısmı , yasa teklifine karşı çıkan yorumlar yaptı .

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy , geçen yıla kadar şiddetle karşı çıkmasına rağmen , cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ermeni diasporasının oylarını alabilmek için yasa teklifine yeşil ışık yakmıştı .